Aкционарима 48,8 милиона марака

Глас Српске
Aкционарима 48,8 милиона марака

БAЊA ЛУКA - Компанија "Телеком Српске" подијелила је својим акционарима 48,8 милиона марака по основу међудивиденда и дивиденде из нераспоређене добити из претходних година, пренио је портал capital.ba

Скупштина акционара "Телекома Српске", на приједлог већинског власника "Телекома Србије", усвојила је одлуку о расподјели добити из првог квартала 2009. године, а ради се о 18,8 милиона марака, те нераспоређене добити из претходних година у износу од 30 милиона марака.
- Први пут на овим просторима једна компанија је подијелила међудивиденду својим акционарима. Aкционари су тако укупно подијелили 48,8 милиона марака од међудивиденда и дивиденде из нераспоређене добити из претходних година. Добит ће бити распоређена сразмјерно на све акције "Телекома Српске" по принципу да свакој акцији припада номинални износ од 0,09948 марака - преноси овај портал.

Наводи се да је почетак исплате међудивиденде акционарима 15. мај ове године.

Скупштина акционара "Телекома Српске" на сједници одржаној протеклог мјесеца усвојила је одлуку да подијели добит из 2008. године у износу од 113,2 милиона марака, што је највећа годишња добит у историји предузећа.
Укупна добит остварена у 2008. години дијели се на законске резерве и дивиденде акционарима, а износила је 119,2 милиона марака.

Овај портал преноси да је, према незваничним информацијама, основни разлог за необичајено високу исплату добити у новцу, умјесто у додатним акцијама, захтјев већинског власника "Телекома Србије", који је под великим притиском рокова за враћање кредита.

Директор "Телекома Србије" Бранко Радујко прије неколико седмица потврдио је да дуг "Телекома Србије", настао ширењем у Црној Гори и Републици Српској, износи милијарду евра.

Куповина "Телекома Српске"

"Телеком Србије" за куповину 65 одсто државног капитала "Телекома Српске" и опште потребе компаније узео кредит од америчке "Цитџ" групе. Прва транша од 300 милиона евра отплаћује се пет година уз двије године грејс периода и каматном стопом која износи еурибор плус 1,5 одсто годишње, а друга транша од 100 милиона евра је обнављајући кредит на пет година уз исту каматну стопу.
Трећа рата кредита у износу од 300 милиона евра је са роком отплате од двије године и каматом еурибор плус 1,15 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана