Aкционари траже објашњења и оставку

Драгана Келеч
Aкционари траже објашњења и оставку

БAЊA ЛУКA - Од Окружног тужилаштва Бања Лука тражимо информације о томе шта је урађено у вези са кривичним пријавама које су доставили предузећа, удружења малих акционара и акционари због злоупотреба и незаконитог дјеловања у предузећима која су била у процесу приватизације.

Поручили су ово чланови Савеза удружења малих акционара Републике Српске који су јуче протестном шетњом у Бањој Луци исказали своје незадовољство стањем у привреди РС. Од Тужилаштва траже и информације у вези са свим извјештајима које му је доставила Комисија за ревизију приватизације државног капитала у предузећима и банкама РС.

Из Савеза су затражили и оставку предсједника Комисије за хартије од вриједности (ХОВ) РС Миодрага Јандрића јер, како наводе, "чињењем и нечињењем омогућава мешетарима и шпекулантима уништавање знатног дијела привреде РС".

- Уколико до 15. марта сами не поднесете оставку, бићемо принуђени да вашу оставку затражимо од надлежних државних институција - нагласили су из Савеза.

Миодраг Јандрић је "Гласу Српске" рекао да нема коментар на захтјев за смјену који му је упућен.

Сматрајући да су оштећени у појединим окончаним судским процесима, мали акционари су од Окружног суда затражили и присуство јавности у споровима који су у вези са малим акционарима.

Предсједник Савеза удружења малих акционара Небојша Југовић рекао је да јучерашњи скуп није протест већ покушај да се предложи рјешење за постојећу ситуацију у привреди.

- Права ревизија приватизације не може бити урађена без ревизије предузећа изнутра, јер треба ући у предузеће и сазнати шта се стварно дешавало у посљедњих десет година - рекао је Југовић.

Некадашњи радник ТП "Промет" Прњавор Петар Голић рекао је да "наше мешетаре" интересују само атрактивне локације предузећа.

У Савезу наводе да у РС има више од 860.000 малих акционара, од чега око 420.000 у предузећима, а око 440.000 у фондовима, те да су мали акционари власници, у просјеку, 30 одсто капитала у предузећима, те до 50 одсто у фондовима.

Предузећа

Мали акционари предузећа из бањолучког и добојског региона су незадовољни уништавањем десет предузећа, и то фирми "Метал" из Бање Луке, "Промет", "Прњавор експрес", "Металка", "Млинпек", "Слога" и "Градип" из Прњавора, те "ТННО", "Добој путеви" и "Хемопродукт" из Добоја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана