Aкције на берзи од 18. до 28. децембра

Д. С.
Aкције на берзи од 18. до 28. децембра

БAЊA ЛУКA - Прва компанија у БиХ која се одлучила за финансирање преко иницијалне јавне понуде акција на Бањалучкој берзи - "Фратело трејд" јуче је на презентацији заинтересованим привредницима представио предности и мане свог искуства са јавном понудом акција.

Директор "Фратело трејда" Марио Дерајић казао је да ће јавна понуда акција ове компаније трајати од 18. до 28 децембра.

- На развијеним финансијским тржиштима јавна понуда акција уобичајен је начин финансирања предузећа, те на овај начин пратимо позитивне примјере из Европе. Продајом акција компанија "Фратело трејд" финансираће свој развој и раст у току наредне године - рекао је Дерајић.

Он је истакао да са већим бројем власника у власничкој структури компанија може остварити већи раст.

- Ми већ имамо 14 милиона марака промета на годишњем нивоу. Ове године очекујемо за око 20 одсто већи промет него лани - додао је Дерајић.

Директор "Aдвенсис брокера", агента емисије акција предузећа "Фратело трејд", Бранко Кецман казао је да ће овај примјер сигурно слиједити и друга предузећа у БиХ.

- Надам се, након успјешне емисије акција "Фратело трејда", да ће се наредне године још бар четири предузећа одлучити на иницијалну јавну понуду - најавио је Кецман.

Предност иницијалне понуде, како Кецман каже, јесте прибављање капитала на који предузеће не плаћа камату, а заузврат се одриче дијела власничког капитала, постаје јавно предузеће, а имиy предузећа и његових производа расте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана