Акције губиташа поново на продаји

Милијана Латиновић
Акције губиташа поново на продаји

БАЊАЛУКА - Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) Републике Српске понудила је на Бањалучкој берзи акције у осам предузећа чија је укупна вриједност готово 96.000 марака.

На продају су понуђене акције у предузећима “Копекс” из Шамца, “1. мај Дрводјелска” из Бањалуке, затим “Рафинерији нафте” Брод, “Семберија-транспорт” из Бијељине, као и акције у фирми “Угоститељ” из Шамца.

Осим тога, ИРБ продаје и акције у ветеринарским станицама Дервента и Мркоњић Град као и у предузећу “Зрак-оптоелектроника” из Теслића.

У ИРБ-у су за “Глас Српске” навели да је укупна вриједност акција које продају у осам предузећа у Српској 95.878 КМ.

- Друштва чије се акције продају обухваћена су планом рада Инвестиционо-развојне банке РС за ову годину. С обзиром на то да су та друштва доставила финансијске извјештаје за 2021. годину, на основу чега је могуће трговати на неком од сегмената у оквиру слободног тржишта и у складу са правилима Бањалучке берзе, стављена су на продају - навели су у ИРБ-у, додавши да су понуђене акције продаване и раније.

Директор предузећа “Семберија-транспорт” Пантелија Митровић рекао је “Гласу” да ИРБ већ годинама покушава да прода удио у том предузећу, али да акције очигледно нико неће.

- Те акције у нашој фирми су већ дуго на продају, јер изгледа да ИРБ нема никаквог интереса да буде власник тих акција. Али нико се и не јавља на те огласе за продају. Прошле године били смо у минусу 230.000 марака и то је вјероватно један од разлога што су акције “Семберија-транспорта” на добошу - казао је Митровић, додавши да не исплаћују ни дивиденду.

Митровић очекује да ће предузеће ову годину завршити с нешто бољим резултатом, те да би завршни рачун требало да буде позитиван.

Највреднији понуђени пакет, “тежак” 43.423 КМ, јесте онај у бањалучкој фирми “1. мај - Дрводјелска” чији је рачун у блокади годинама.

- Још од 2011. године стоје неке неизмирене обавезе, тако да све што легне на рачун иде за намиривање дугова по приоритетима. Вјероватно је то разлог што ИРБ жели да се ријеши свог удјела у фирми, а да ли ће продаја бити успјешна, видјећемо. Нико не жели акције у предузећу које је у блокади - рекли су у том предузећу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана