Акције Фејсбука улазе у индекс С&П

Танјуг
Акције Фејсбука улазе у индекс С&П

Излазак акција друштвене мреже Фејсбук на берзу није био само тренутни хит, јер предстојећи улазак у индекс "Стандард и Пурс 500" потврђује да јој је тамо мјесто

Улазак компаније Фејсбук у индексну корпу америчког акцијског индекса "Стандард и Пурс 500", учврстиће њену позицију међу највећим и најмоћнијим предузећима у САД, сматрају аналитичари.

Компанија "Стандард и Пурс" објавила је да ће Фејсбук из њеног индекса наредног петка послије завршетка трговања на берзи истиснути фирму Терадин. Акције Фејсбука су, послије објављивања те информације, ојачале више од четири одсто, на више од 51 долара. Тржишна вредност фирме је тако премашила суму од 120 милијарди долара.

Фејсбук ће стајати у индексу раме уз раме са интернет гигантима, као што су Гугл, Јаху, Амазон или Ибеј.

Пажљиво праћен индекс "Стандард и Пурс 500" обухвата акције 500 водећих америчких компанија којима се тргује на берзи. Фејсбук ће, према агенцији Ројтерс, ући такође и у ужи индекс "Стандард и Пурс 100".

Фејсбук је пустио своје акције на берзу у мају прошле године по цијени од 38 долара по акцији. У септембру 2012. њихова цијена је због неизвесних изгледа фирме, пала на само 17,55 долара. Ове године акције су осетно порасле, јер инвеститори све више вјерују да је фирма направила пробој на кључном тржишту рекламом на мобилним уређајима.

Фејсбук је у овогодишњем трећем тромјесечју остварио нето профит од 425 милиона долара, послије губитка од 59 милиона долара годину дана раније. Промет је на годишњем нивоу порастао 60 одсто, на више од двије милијарде долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана