Aјпед добија сопствене новине

Глас Српске
Aјпед добија сопствене новине

ЊУЈОРК, ЛОНДОН - Новински магнат и мултимилионер Руперт Мардок и генерални директор "Ејпла" Стив Џобс од почетка идуће године покренуће специјалне новине намијењене искључиво за "ајпед" (iPad) и сличне мини преносиве уређаје, објавио је лондонски лист "Гардијан".

Седмична претплата за новине под називом "Дејли" износиће 99 центи, што је много ниже од цијене штампаних издања.

Aналитичари оцјењују да је овако ниска цијена "Дејлија" могућа јер не постоје никакви трошкови њиховог штампања и продаје.

- Новине "Дејли" ће обухватати најбоље теме из булеварских листова и озбиљне штампе, а званично ће бити представљене крајем мјесеца - пише "Гардијан", пренијеле су агенције.

Овај пројекат је потврда Мардокове ријешености да новинарство помјери изван области штампе.

Према наводима "Гардијана", Мардок је на идеју специјалних новина дошао пошто је видио резултате истраживања, према којима читаоци проводе више времена у читању садржаја својих "ајпедова" него у сурфању на интернету.

У редакцији "Дејлија" у Њујорку већ је запослено око стотину новинара, а руководећи уредници су из британског булеварског листа "Сан" и из америчког дневника "Њујорк пост".

У развоју овог пројекта учествоваће техничари "Ејпла", а садржај новина биће директно приказиван на "ајпеду".

- Издање "Дејлија" неће моћи да се нађе на интернету, нити у штампаном облику - пише "Гардијан".

Мардок је увјерен да ће пројекат функционисати и тврди да су корисници спремни да плате за квалитетан и оригиналан садржај, који ће добити онлајн.

Руперт Мардок власник је компаније "Њуз корпорејшн", а у Британији држи дневнике "Сан", "Њуз ов ворлд" и "Тајмс". У телевизијској компанији "Би-Скај-Би" има 39 одсто удјела.

Мардокова визија

Медијски магнат Руперт Мардок вјерује да ће "ајпед" потпуно промијенити "игру", те каже да у његовој визији свако домаћинство има овај уређај, који ће од сада да им доноси и вијести и актуелне информације.

"Гардијан" наводи да ако би се само пет одсто од процијењених 40 милиона власника "ајпеда" крајем 2011. године претплатило на "Дејли", он би имао два милиона читалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана