Ајановић незадовољан приходом Олимпијског центра

Агенције
Ајановић незадовољан приходом Олимпијског центра

Источно Сарајево - Министар трговине и туризма Републике Српске Бакир Aјановић није задовољан приходом који Олимпијски центар /ОЦ/ "Јахорина" остварује у укупном туризму Српске и настојаће да то промијени, jaвиле су агенције.

- Биће резова, апсолутно. Потребно је много тога промијенити у раду ОЦ "Јахорина", од начина размишљања ових који су на Јахорини. Треба заврнути рукаве и радити. Не може се два-три мјесеца радити, а сједити осталим мјесецима - рекао је Aјановић.

Он је напоменуо да се не може чекати само на буџет Републике Српске и то у овим временима свјетске економске кризе.

- Не треба само Влада да буде носилац свих активности на Јахорини. У то би требало да се укључе и приватници. Требало би заједничи да подијеле, како колач добити, тако и колач издвајања - поручио је Aјановић.

Влада Српске до сада уложила 42 милиона КМ

Влада Републике Српске до сада је у Олимпијски центар /ОЦ/ "Јахорина" и ову олимпијску љепотицу уложила око 42 милиона КМ кроз докапитализацију и обвезнице преко Инвестиционо-развојне банке, рекао је премијер Српске Aлександар Џомбић.

Џобић је напоменуо да је Влада Републике Српске урадила оно што је најавила - инвестирала у три шестосједа и осњежавање једног дијела стаза.

- Улагања Владе нису била само у шестосједе и жице, него и у инфраструктурне пројекте који су отворили пут до Јахорине. То је пут из Источног Сарајева, преко Требевића, за који је издвојено више од 13 милиона КМ, а у плану нам је да урадимо и остатак од четири километра - рекао је Џомбић новинарима.

Он је најавио да Влада Српске на овоме неће стати, јер треба још много да се ради на Јахорини.

- Морамо осњежити све стазе и још улагати у вертикални транспорт и у уређење самих стаза, и тада ће Јахорина бити респектибилан центар. Она је већ сада привлачна јер долазе и гости из иностранства, али учинићемо да буде још боља. Према процјенама, потребно је око 20 милиона КМ за осњежавање комплетне Јахорине и за пројектовање стаза - нагласио је Џомбић.

Према његовом мишљењу, на Јахорини је потребно изградити паркинг, санирати два клизишта, отворити тунел према Подграбу, а у разматрању је и могућност једносмјерног кружног саобраћајног тока према којем би се возила са Јахорине према Сарајеву враћала преко Подграба.

Џомбић је истакао да су за све то потребна значајна улагања.

- Морамо да заборавимо Јахорину од прије седам-осам година када нисмо имали ништа, само олимпијску планину чији садржаји нису били конкурентни осталим скијалиштима. Од тада смо имали значајна улагања и сви који се на Јахорини баве туризмом и угоститељским садржајима морају да схвате да је то сада друга планина и да се морају прилагођавати да би повећали приходе - напоменуо је Џомбић.

Према његовим ријечима, улагања Владе Српске и даље неће изостати, али туристичка понуда мора бити значајно побољшана.

- Када је ријеч о туристичким потенцијалима морамо понуду подићи на виши ниво - истакао је Џомбић.

Он је навео да ће се морати раздвојити питања вертикалног транспорта и угоститељских садржаја, чије би приватизовање било логично.

- У транспорту би требало да буде запослено педесетак људи и у њему се већ остварује добит, али у туризму имамо мање приходе због чега се десило да је ОЦ "Јахорина" остварио губитак. Тражићемо да Олимпијски центар профункционише и буде профитабилан - навео је Џомбић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана