Aгробанка у Бањалуци почетком 2011. године

Маријана Миљић
Aгробанка у Бањалуци почетком 2011. године

БAЊAЛУКA - Aгробанка у Бањалуци, коју оснивају београдска Пољопривредна банка Aгробанка и Инвестиционо-развојна банка Републике Српске (ИРБ РС), требало би да почне са радом у првом кварталу идуће године.

Рекао је ово "Гласу Српске" шеф Кабинета предсједника Извршног одбора Aгробанке из Београда Aлександар Марић. Он је нагласио да је поред добијања дозвола и сагласности за отварање ове банке у Бањалуци потребно још обезбиједити и адекватан пословни простор, створити техничке услове за рад и запослити потребне кадрове.

- ИРБ РС ће у складу са опредељењем Владе РС бити суоснивач Aгробанке у Бањалуци. Оснивачки улог Aгробанке Београд износиће 80, а ИРБ-а 20 одсто - рекао је Марић и додао да ће Aгробанка Бањалука обављати све штедно-депозитне, кредитне, гаранцијске, те послове платног промета и електронског банкарства.

- Посебан акценат биће стављен на повезивање и сарадњу предузећа из Србије и Републике Српске, али и шире - нагласио је Марић.

Aгробанка ће, додао је, бити на располагању пољопривредним газдинствима, домаћинствима, али и грађанима.

У ИРБ РС казали су да ће сједиште Aгробанке
бити у Бањалуци, а у плану је отварање и филијала у другим општинама Републике Српске.

- Очекује се да ће поступак оснивања Пољопривредне банке Aгробанке у Бањалуци бити завршен почетком идуће године - рекли су у ИРБ-у.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске Владимир Усорац казао је да је до сада главни проблем пољопривредницима у Српској био приступ финансијским средствима и институцијама.

- Оснивањем Aгробанке овај проблем ће бити ријешен и коначно ћемо имати прилику да дођемо до средстава за увођење нових технологија, чиме ћемо створити и већу конкурентност домаће производње у односу на Европу и свијет - рекао је Усорац.

Скупштина српске Aгробанке на сједници у октобру донијела је Одлуку о оснивању ове банке у Бањалуци.

Пројекти

Aлександар Марић каже да је Aгробанка током свог вишедеценијског постојања успјешно реализовала многе велике пројекте у пољопривредној и прехрамбеној индустрији Србије.

- Планирамо да чвршће повежемо привредне субјекте и становништво у Републици Српској и Србији - рекао је Марић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана