Aгробанка и на тржишту Српске

Марина Чигоја
Aгробанка и на тржишту Српске

БAЊAЛУКA - Скупштина акционара српске Пољопривредне банке Aгробанка донијела је јуче на ванредној сједници акционара у Београду одлуку о оснивању Aгробанке у Бањалуци, потврђено је "Гласу Српске" у београдској банци.

Оснивачи Aгробанке у Републици Српској биће Пољопривредна банка Aгробанка из Београда која ће бити власник 80 одсто акција, а Инвестиционо-развојна банка РС имаће 20 одсто власништва у новој банци.

- Оснивачки капитал банке је десет милиона евра од чега ће Aгробанка обезбиједити осам милиона евра. Задовољни смо чињеницом да ће нам Влада Републике Српске бити партнер у новој банци која се оснива у Бањалуци - рекли су у Aгробанци.

Предсједник Извршног одбора Aгробанке Душан Aнтонић рекао је да у идућем периоду планирају да остваре запажену присутност на тржишту Републике Српске и БиХ.

- Aгробанка Бањалука радиће на тржишту Српске и БиХ као комерцијална банка која ће обављати све врсте банкарских послова и биће отворена за рад са привредом и грађанима. Посебан акценат биће стављен на кредитирање пољопривредне делатности - рекао је Aнтонић на Скупштини акционара.

Србија у Aгробанци има удио од 20 одсто.

Портпарол Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Бојан Кецман рекао је да Министарство поздравља одлуку београдске Aгробанке.

- Оснивање ове банке у РС додатно ће допринијети стабилизацији аграрног сектора Српске - рекао је Кецман.

Влада Републике Српске донијела је половином септембра одлуку о оснивању Aгробанке у Бањалуци.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић рекао је раније да је дат налог ИРБ-у да обави све потребне процедуре и да до краја године преда захтјев за регистрацију Aгенцији за банкарство.

- Прва пословна година ове банке требало би да буде 2011. година - казао је Џомбић и додао да је Aгробанка веома успјешна банка у Србији са укупном билансном сумом од 650 милиона евра.

Пољопривредници

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и сточара Републике Српске Владимир Усорац рекао је да ће са отварањем Aгробанке у Бањалуци ратарима бити олакшан приступ финансијским средствима.

- Без инвестиција и са застарјелом опремом свјесни смо да не можемо повећати обим и квалитет пољопривредне производње - рекао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана