Аграру и индустрији 81 милион за вјетар у леђа

Маријана Миљић
Аграру и индустрији 81 милион за вјетар у леђа

Бањалука - Влада РС и локалне заједнице пласирали су прошле године 86,8 милиона марака државне помоћи предузећима и пољопривредницима, а највише новца добио је аграр - 63,1 милион КМ.

У годишњем извјештају о додијељеној државној помоћи у РС, који је Влада усвојила на посљедњој сједници, наведено је да је на основу података достављених од давалаца државне помоћи, односно министарства и општина, ка сектору индустрије отишло 18,3 милиона КМ. Ова издвајања најчешће су се односила на помоћ за запошљавање, те за истраживање, развој и иновације.

Посебним категоријама уплаћено је 5,3 милиона КМ, а из те суме је 3,9 милиона додијељено "Аеродромима РС", док је остатак исплаћен јавним и комуналним предузећима и субјектима које се баве информисањем, јавним превозом и спортско-рекреативним дјелатностима.

Додијељена државна помоћ представља 0,9 одсто бруто домаћег производа (БДП) РС, што представља пад у односу на претходне године када је прелазила један проценат БДП-а.

- За успостављање ефикасног система контроле у области државне помоћи неопходно је њено транспарентно коришћење и већа сарадња учесника у програмима и њихова едукација. Влада планира усклађивање законских и подзаконских аката РС са регулативом ЕУ у области државне помоћи - казали су у Министарству финансија РС.

Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да аграрни сектор не може да функционише без државне помоћи.

- Морамо схватити да је домаћа пољопривреда без субвенција усљед претјераног увоза високосубвенционисаних производа, о којем толико дуго причамо, осуђена на пропаст. Српска има више од 80 одсто примарне производње у својим границама и због тога је њу потребно и даље стимулисати. Зато су наши захтјеви усмјерени ка повећању буџета за аграр јер једино на тај начин можемо опстати - казао је Маринковић.

Предсједник Савеза општина и градова РС Љубиша Ћосић истиче да је циљ државне помоћи утицај на тржиште како би домаћа привреда и пољопривреда биле доведене у повољнији положај.

- Пољопривредни сектор у РС је у неповољном конкурентском положају у односу на производе који долазе из иностранства, а посебно из ЕУ. Због тога сам заговорник идеја да буде повећана помоћ пољопривредницима и да она буде усмјерена ка већом броју произвођача на широм подручју РС. Поред тога, субвенцијама треба да буде обухваћен и већи број привредних грана - казао је Ћосић и додао да Влада и локалне заједнице треба да издвајају више новца у те сврхе како би ови сектори били конкурентнији.

Транспарентност чува конкуренцију

У Министарству финансија РС казали су да је додјељивање државне помоћи једно од питања на којима Европска комисија све више инсистира.

- Државна помоћ је сваки јавни расход који се додјељује привредном субјекту, а који може нарушити конкуренцију. Зато њено додјељивање у виду грантова, субвенција и подстицаја мора бити спроведено по транспарентним и јасно прописаним правилима - казали су у Министарству финансија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана