Aгонија на Волстриту се наставља

Глас Српске
Aгонија на Волстриту се наставља

ЛОНДОН, ЊУЈОРК, ТОКИО - Цијене дионица на берзама широм свијета јуче су наставиле снажно да падају, због све раширенијег страха од опште рецесије.

У агонији на њујоршком Волстриту избрисано је око 1.100 милијарди долара вриједности дионица. Посљедица је то у сриједу објављених података о паду потрошње и индустријске производње у СAД, који показују да је америчка привреда у или на ивици рецесије.

Доњ Јонес индекс водећих индустријских компанија у СAД и Стандард пурс индикатор опали су чак 7,87 и 9,03 одсто, што је био највећи дневни процентни пад од октобра 1987. године. Насдаљ индекс америчких високотехнолошких компанија смањен је такође високих 8,47 одсто, што указује да се агонија на америчком тржишту акција, након краткотрајног опоравка почетком ове седмице наставља. Aкције познате компаније грађевинских машина "Картепилар" смањене су 11,4 одсто, а нафтне компаније "Шеврон" 12,5 процената. Aкције највећег америчког и свјетског малопродајног ланца продавница "Волмарт" су "срозане" на 8,1 одсто.

Водећи европски индекси акција јуче су на берзама у Лондону, Франкфурту, Паризу и другим финансијским центрима, опали више од 5,5 одсто. Паневропски FTSEurofirst 300 потонуо је више од четири одсто.

Главни јапански индекс акција Никкеи опао је више од хиљаду поена, или 11,41 одсто. Био је то други највећи дневни процентни пад тог показатеља од 20. октобра 1987. године, када је био у паду за безмало 15 процената.

Ништа боља није ситуација на берзама у Aустралији и Новом Зеланду, гдје су цијене дионица пале око четири одсто. Индијска је берза забиљежила пад већи од пет одсто, а осјетно су пале и цијене дионица на берзама у Кини, Сингапуру...

Aнкета "Мерил Линча" показала је да 84 посто испитаних фонд-менаyера вјерује да свијет иде према рецесији.

Aнкета коју су међу Aмериканцима провели "Лос Aнђелес Тајмс" и Блуомберг показала је да три четвртине испитаника мисли да је мањак законске регулативе крив за финансијску кризу у СAД, а никада  више Aмериканаца није сматрало да је економија у лошем стању.

Банке

Двије највеће швајцарске банке УБС и "Кредит свис" посљедње су у низу оних које тра`е помоћ од својих влада и инвеститора суочене с кризом.

УБС добиће шест милијарди швајцарских франака капиталне инјекције од владе, а 60 милијарди долара неликвидних обвезница и остале лоше имовине издвојиће у посебан фонд, у складу с договором са швајцарском централном банком. "Кредит Свис" планира од улагача прикупити потребних 10 милијарди франака.

Берзе у БиХ

На Бањолучкој берзи вриједност БИРС индекса јуче се смањила за 1,12 одсто, а вриједност ФИРС индекса за 2,41 одсто.

Током јучерашњег трговања на Сарајевској берзи вриједност BIFX-а пала је за 0,09 одсто, а вриједност индекса слободног тржишта SASX-10 порасла је 4,64 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана