Агичић: Страни инвеститори спас за Тесла банку

Срна
Агичић: Страни инвеститори спас за Тесла банку

Београд - Предсједник Управе српско-хрватске Тесла штедне банке Звонко Агичић рекао је да би за ту банку једини спас било преузимање од иностраних инвеститора.

 "Након исказаних интереса неколико страних улагача, на посљедњој скупштини одлучено да ће се потражити стратешки партнер што је формализовано и прије десетак дана објавом јавног позива за продају акција", рекао је Агичић.


Он каже да је идеја о оснивању банке била одлична, али да ни српске ни хрватске институције нису пронашле интерес да банку докапитализују.

Агичић истиче да је требало више капитала за реализацију идеје по којој је Тесла банка требало да буде развојна банка која ће повољним кредитима омогућити повратак српских избјеглица у Хрватску и олакшати им оснивање малих и средњих предузећа.

"Умјесто 18 милиона евра, ми смо као банка започели рад са 4,9 милиона евра капитала. Банка се није могла се развити на бази тако мало капитала", истакао је Агичић.

Он је подсјетио да су власници Тесла банке Развојни фонд Србије и Влада АП Војводине који имају 55 одсто акција, док су умјесто Владе Хрватске у оснивачком капиталу учествовале неке хрватске фирме, што се испоставило као недовољно.

"Годишњи губици банке, чији је већински власник Република Србија, износе између 800.000 и милион евра", рекао је Агичић.

Он није могао да прецизира да ли ће Србија, ако прода свој удио успјети да наплати 3,2 милиона евра које је уложила као оснивачки капитал, преноси београдски медији.

"Ту се ради о конкретном договору између купца и српских институција, као продавца акција. Постоји интересовање страних инвеститора", рекао је Агичић.

Доскорашњи предсједник Надзорног одбора банке Милорад Пуповац изјавио је да тренутни разговори иду у два правца - да се вриједност акција банке сачува посредством њихове продаје или да се формира развојни фонд који би наставио да обавља функцију због које је банка основана. /крај/ск

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана