Aгенција за банкарство ФБиХ преузима управљање Сбербанком БиХ

Срна
Aгенција за банкарство ФБиХ преузима управљање Сбербанком БиХ

САРАЈЕВО- Агенција за банкарство Федерације БиХ (ФБиХ) од данас ће управљати Сбербанком БиХ с циљем заштите депонената, грађана и домаћих фирми, рекао је директор Агенције Јасмин Махмузић.

Махмузић је на ванредној конференцији за новинаре у Сарајеву рекао да Сбербанка БиХ има врло значајан капацитет и утицај на привреду у БиХ и да је Агенција за банкарство ФБиХ имала обавезу да дјелује као регулатор и супервизор банкарског система.

“Сбербанка БиХ је здрава банка, која је добро капитализована и добро ликвидна и ми нисмо хтјели да дођемо у ситуацију да дозволимо да спољни фактори, на које не можемо да утичемо, доведу у питање њено пословање, депоненте и радна мјеста у овој банци”, рекао је Махмузић.

Он је навео да “дешавања у Украјини не могу негативно утицати на Сбербанку БиХ”.

“Само својом паником у БиХ можемо креирати проблем. Што се тиче СВИФТ-а, на овај начин ми смо отклонили ту пријетњу, банка ће моћи да ради платни промет јер практично руског елемента унутар банке више нема”, рекао је Махмузић.

Он је навео да ће банка и банкомати од сутра радити нормално, као и онлајн сервиси и да клијенти могу тражити свој новац.

“Постоји физичко ограничење за сваки депозит, треба времена да свако добије новац. Дакле ствара се у том случају непотребна паника и осјећај да се нешто дешава када видите велики ред људи”, рекао је Махмузић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана