Аеродроми одлетјели у минус због улагања

Марина Чигоја
Аеродроми одлетјели у минус због улагања

Бањалука - "Аеродроми РС" завршили су прво полугодиште са минусом од 347.814 КМ, наведено је у полугодишњем финансијском извјештају овог предузећа.

Губитак је у односу на исти прошлогодишњи период повећан за око 100.000 марака. "Аеродроми" су, међутим, на крају прошле године имали позитиван финансијски резултат од око 135.000 КМ, а у управи предузећа поново очекују сличан преокрет.

Приходи "Аеродрома РС" на крају јуна износили су 1,18 милиона, док су расходи износили 1,53 милиона КМ. У истом прошлогодишњем периоду приходи су достигли 1,26 милиона, а расходи износили 1,50 милиона КМ. Акумулирани губитак предузећа тренутно износи 6,2 милиона марака.

"Аеродроми" имају 65 радника, а трошкови зарада, накнада и осталих личних расхода на крају првог полугодишта износили су 744.342 КМ. Укупне обавезе предузећа износе 3,96 милиона од чега се на дугорочне односи 964.050, а на краткорочне три милиона марака.

Директор "Аеродрома РС" Мирослав Јањић каже да је до проблема у првом полугодишту дошло због трошкова које су имали усљед отварања нових послова и изостанка дијела гранта из буџета РС који на годишњем нивоу износи 1,9 милиона КМ. Упркос томе очекује да ће годину завршити у плусу.

- Из буџета смо добили износ који је био довољан да одржимо ликвидност без значајнијих проблема. Имали смо и улагања која тек сада доносе приходе. Предузеће у цјелости сервисира све своје обавезе - рекао је Јањић.

Казао је да се улагања односе на развој карго саобраћаја усљед превоза значајних количина меса у Турску који је почео крајем новембра прошле године.

- До сада смо превезли више од 4.000 тона говеђег меса у Турску и очекујемо да ћемо тај посао наставити и у идућој години - рекао је Јањић.

Лиценца

Мирослав Јањић је истакао да ће до октобра идуће године бити ријешен проблем у вези са лиценцом која у једном тренутку била под знаком питања. Проблем бањалучког аеродрома је узлетно-слетна писта која не испуњава потребне стандарде јер нема довољно простора за случај кризних ситуација и принудних слијетања.

- Предузели смо активности на рјешавању тог проблема тако да нам је лиценца продужена до октобра идуће године. У том периоду очекујемо да буде ријешено питање експропријације земљишта и испуњени остали услови неопходни за отклањање недостатака - рекао је Јањић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана