Администрација кочи економију

Жељка Кокот
Администрација кочи економију

Бањалука - БиХ је назадовала на глобалној листи на којој су земље рангиране по степену економских слобода, а као кључни проблеми истакнути су недостатак напретка у стварању ефикасније администрације и отвореног тржишта, корупција и висока незапосленост посебно међу младима.

Према годишњем индексу економских слобода за 2016, који објављују америчка фондација "Херитиџ" и угледни пословни лист "Волстрит журнал", БиХ је најлошије оцијењена земља у региону иако је Хрватска забиљежила оштар пад. Индекс БиХ, који се мјери на основу десет фактора груписаних у четири категорије, ослабио је у односу на претходну годину за 0,4 поена на 58,6 поена захваљујући чему је склизнула за 11 позиција на листи. БиХ међу 178 земаља заузима 108. мјесто, што је сврстава у друштво углавном неслободних држава.

- Послије неколико година скромног раста, економске прилике у БиХ су погоршане дијелом због глобалне економске кризе, али углавном због недостатка напретка у побољшању ефикасности администрације и отвореног тржишта. Држава и даље контролише велики број предузећа, а приватизација је практично заустављена - наведено је у анализи "Херитиџа" и "Волстрит журнала".

Аутори анализе истакли су забринутост због изостанка напретка када је у питању владавина права и ограничење потрошње јавног сектора.

- Јавни сектор је један од главних извора корупције, стопа неформалне економије је једна од највиших у региону, а регистри имовине су непоуздани - наведено је у анализи.

Указано је и на проблем различите пореске политике на разним нивоима власти и висока пореска оптерећења.

- Укупно пореско оптерећење износи 37,6 одсто бруто домаћег производа (БДП). Владини издаци који износе око половине укупног БДП-а резултат су хроничног буџетског дефицита и растућег јавног дуга - упозорено је у анализи.

Аналитичари "Херитиџа" и "Волстрит журнала" наводе да компликован регулаторни оквир, бирократија и недостатак транспарентности отежавају оснивање и пословање приватним предузећима.

- Тржиште рада је неефикасно, а стопа незапослености, посебно међу младима, је једна од највиших у региону. Владе субвенционишу производњу енергије, док су субвенције за пољопривреду ниске - истакнуто је у анализи.

Када је у питању отвореност тржишта као проблеми су наведени мањак инвестиција и неразвијен финансијски сектор.

- Правно и регулаторно окружење одвраћају стране инвеститоре, а финансијски сектор је неразвијен и кредитирање је на ниском нивоу - истакнуто је у анализи у којој су међу ријетким позитивним трендовима наведени раст монетарне и слободе трговине те релативно ниску просјечну царинску стопу од 1,5 одсто.

Економски аналитичар Зоран Павловић сматра да поруке ове и сличних анализа морају бити у фокусу власти.

- Сматрам да је шума законских прописа највећа препрека за бизнис и да у старту обесхрабрује сваког инвеститора који пожели уложити капитал у БиХ - сматра Павловић.

Предсједник Привредне коморе регије Бањалука Горан Рачић сматра, међутим, да није све тако црно.

- Мислим да је отвореност тржишта на високом нивоу, а регистрацију предузећа у РС је могуће обавити за само три дана што су препознале бројне свјетске организације - каже Рачић и додаје да је корупција проблем великог броја земаља у транзицији, а не само БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана