85 најбогатијих посједује као и 3,5 милијарде најсиромашнијих

Aгенције
85 најбогатијих посједује као и 3,5 милијарде најсиромашнијих

Најбогатији људи на свијету, њих 85, располаже с новца колико и половица свјетске популације, односно 3,5 милијарде људи.

Ти подаци изнесени су у посљедњем извјештају Оксфама о посљедицама све већег јаза између богатих и сиромашних.

Документ се фокусира на обим економске неједнакости узроковане брзим растом богатства најбогатијих људи који представљају пријетњу друштвеном напретку.

Само прошле године 210 људи придружило се елитном клубу од 2.170 свјетских милијардера који заједно вриједе 540 билиона долара.

"Умјесто да се држе заједно, људи су све више раздвајају на основу економске и политичке моћи што води социјалним тензијама", наводи се у извјештају.

Оксфам такође наводи да један посто најбогатијих људи широм свијета посједује 110 билиона долара, односно 65 пута више од укупоног богатства половице сиромашних.

"Запањујуће је да у 21. вијеку пола свјетске популације има мање од групе која може стати у један аутобус на спрат", каже Вини Бианјима, извршни директор Оксфама.

Забрињавајуће је да у свијету расте број богатих па је тако Индија за десет година добила више од 50 нових милијардера.

Оксфам као солуцију предлаже мјере које би богатима онемогућиле да избјегавају плаћање пореза или да утјечу на владе како би извукли што већу корист за себе. Организација такође позива да сва улагања буду транспарентна.

Оксфам сматра да постоје многу закони који иду у прилог богаташима који су своје богатство искористили да излобирају погодности за себе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана