46.000 кинеских милионера тражи дом

Б92
46.000 кинеских милионера тражи дом

Пекинг, Отава -- Кинески милионери, од којих су неки дио богатства стекли и у сивој зони, посљедњих година желе да новац и породице пребаце на Запад, пише "Кварц".

Чак 46.000 богаташа из Кине тако се пријавило за канадски "Програм имигрантских инвеститора", који је због превелике навале ипак дефинитивно обустављен ових дана.

Како пише "Саут Чајна морнинг пост", одлука министра финансија Канаде Џима Флаертија зауставила је издавање 59.000 досељеничких виза, од којих је чак 70 одсто требало да припадну држављанима Кине.

Сви они, према правилима програма, располажу богатством од 1,5 милиона долара, а пристали су да канадским властима дају бескаматни петогодишњи кредит од 750.000 долара. Заузврат би добили визу, која би могла да их одведе и до држављанства.

Процес је замрзнут средином 2012. године, а сада је наведено да се подрива вриједност права на живот у Канади, као и да нема довољно доказа да би имигранти-инвеститори засита донијели позитиван економски подстрек тој земљи.

"Кварц" наводи да се чак три петине Кинеза који имају више од 1,6 милиона долара надало прошле године да ће добити исељеничке визе. Такође, додаје се да су многи од њих богатство стекли на тржишту некретнина, инвестицијама, али и трговином на црним тржиштима или помоћу корупције.

Канада није била једина која је њиховом новцу отварала врата - САД је прошле године издала 6.900 виза држављанима Кине у ЕБ5 програму, чији је услов инвестиција од 500.000 долара у послове који ће отворити раднам мјеста.

Аустралијски програм "Визе за значајне инвеститоре" привукао је 595 пријава, од којих је скоро 500 из Кине. Програм је вриједан око 4,5 милиона долара по човјеку, а тражи се и чист досије.

Сличне понуде су важиле или важе у Великој Британији, Португалу и Кипру, а шанса за Канаду није потпуно угашена, јер је Квебек одлучио да настави са програмом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана