270.000 марака за мала производна предузећа

Н. ВРAНКОВИЋ
270.000 марака за мала производна предузећа

БAЊA ЛУКA - Министарство привреде, енергетике и развоја Републике Српске издвојиће 270.000 марака за подстицај успостављању система менаџмента квалитета, а новац ће бити додијељен на основу услова дефинисаних Јавним позивом који ће бити расписан за двије седмице.

Ово је за "Глас Српске" изјавила портпарол Министарства привреде, енергетике и развоја РС Aлександра Вукашиновић.

- Већ трећу годину заредом Министарство на основу услова и критеријума из Јавног позива додјељује бесповратна средства малим производним предузећима. Новац је намијењен за финансирање трошкова ангажовања консултаната на успостављању система менаџмента квалитетом према серији стандарда ИСО 9000:2000 и добијање Ц знака - нагласила је Вукашиновићева.

Према њеним ријечима, овај новац издваја се из буџета Министарства привреде, енергетике и развоја.

- На Јавни позив за додјелу средстава за 2007. годину пријавило се 71 предузеће, од чега 70 предузећа за додјелу стимулативних средстава за увођење система менаџмента квалитета у складу са серијом наведеног стандарда и једно предузеће за добијање Ц знака. Пошто је процедура завршена, 274.050 марака добило је 48 предузећа са којима је Министарство потписало рјешења и уговоре - истакла је Вукашиновићева.

Министарство привреде, енергетике и развоја РС, прецизирала је она, је додјелом средстава за увођење стандарда квалитета допринијело повећању броја домаћих предузећа која имају стандарде квалитета, као и повећању броја предузећа која могу да извозе своје производе и јачају своје конкурентне способности на иностраном тржишту.

- Путем јавних позива у 2005, 2006. и 2007. години Министарство је додијелило 775.190 марака за 122 предузећа - казала је Вукашиновићева.

Према ријечима директора Aгенције за мала и средња предузећа Николе Вукмировића, увођење стандарда квалитета има низ корисних и пратећих ефеката.

- Поред тога што држава улаже своје средства, предузећа су такође та која морају да улажу свој новац, али и да се међусобно повезују, сарађују и извозе своје производе - нагласио је Вукмировић.

Обрађени извјештаји за 2006. годину

Послије спроведене процедуре јавног позива за 2006. годину, одобрено је 194.990 марака за 34 предузећа на име плаћања консултантских услуга.

- Обавеза свих тих корисника је била да до краја пословне 2007. године доставе извјештаје о намјенском коришћењу средстава са доказима о уплати истих консултантима. Од укупног броја предузећа њих 17 је завршило поступак сертификације, десет их је у завршној фази тог процеса, док код седам предузећа припреме за процес сертификације и даље трају - истакла је Вукашиновићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана