215 милиона људи остаје без посла

Танјуг
215 милиона људи остаје без посла

Број незапослених у свијету порастао је лани за пет милиона, на 202 милиона, упркос јачању глобалне економије, саопштила је Међународна организација рада.

"Пословна активност расте, али расте и незапосленост, а забрињавајуће је што се такав тренд очекује и у наредним годинама", изјавио је генерални директор МОР Гај Рајдер, а пренијела агенција Франс прес.

МОР предвиђа да ће до 2018. године 215 милиона људи широм свијета бити без посла.

"Сматрамо да незапосленост треба да буде централна тема законодаваца у свијету. Постоји јасна веза између неприхватљиво високог нивоа незапослености у свијету и раста неједнакости, која кочи привредни раст", упозорио је Рајдер.

Мањак тражње кочи глобални опоравак тржишта рада, а у бројним развијеним економијама резови у јавној потрошњи и раст пореза озбиљно утичу на предузећа и домаћинства, наводи МОР. Поред тога, финансијски сектор је још увијек оптерећен проблемима, кредити су и даље тешко доступни за мала предузећа у бројним земљама, а раст плата каска за растом продуктивности.

Сјеверна Африка је прошле године била регион најтеже погођен незапосленошћу, која је износила 12,2 одсто, затим слиједи Блиски исток са 10,9 одсто. Европа, Сјеверна Америка и друге развијене привреде имале су незапосленост од 8,6 одсто, а земље бивше Југославије и СССР-а 8,2 одсто. У подсахарској Африци незапосленост је износила 7,6 одсто, а у Латинској Америци и Карибима 6,5 одсто.

У источној Азији, без посла је било 4,5 одсто људи, у југоисточној 4,2 одсто, а у јужној четири одсто.

Незапосленост међу младима од 15 до 24 године и даље је велики проблем, наводи МОР. Прошле године је у свијету без посла било 13 одсто младих, у односу на укупну глобалну стопу незапослености од шест одсто.

"Апсолутно је неопходно интервенисати и стимулисати запошљавање као начин изласка из кризе. Дефиниција изласка из кризе је враћање људи на посао", наводи Рајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана