200 милиона евра кредита за ТЕ Станари

Нада Бранковић
200 милиона евра кредита за ТЕ Станари

БAЊA ЛУКA - Премијер РС Милорад Додик разговарао је јуче са представницима Европске банке за обнову и развој о процедури за одобравање 200 милиона евра кредита за изградњу ТЕ у Станарима.

На састанку је било ријечи и обезбјеђивању средстава, односно од 15 до 20 милиона евра за подршку пројектима које је кандидовала бањолучка "Електрокрајина".

Из Бироа Владе РС за односе са јавношћу саопштено је да је Додик предложио делегацији EBDR-а коју је предводио директор Пословне групације за енергетику и природне ресурсе Рикардо Пулити да подрже пројекте реконструкције Термоелектране "Угљевик" и Хидроелектране "Вишеград".

Састанку су присуствовали министар финансија Aлександар Yомбић и министар привреде, енергетике и развоја РС Слободан Пухалац.

Додик је јуче разговарао и са делегацијом привредника из Мађарске о унапређењу привредне сарадње у области енергетике, реконструкције и изградње саобраћајне инфраструктуре, прерађивачке индустрије и сеоског туризма.

Делегацију су предводили државни секретар Министарства привреде и националног развоја Мађарске Aбел Гарамхеђи и амбасадор Мађарске у БиХ Имре Варга.

Делегација мађарских привредника јуче се састала и са потпредсједником Владе РС Јасном Бркић и помоћником министра привреде, енергетике и развоја РС Љубом Гламочићем.

- Договорено је да њихови стручњаци из Мађарске у наредних мјесец дана посјете рудник Миљевина како би била размотрена могућност његове куповине - истакао је Гламочић.

Додао је да су делегацији Мађара представљене могућности улагања у област енергетике РС у износу од 1.500.000.000 евра.

- Разговарали смо и о сарадњи "Електропривреде РС" и Мађарске те о могућностима њихових улагања у погоне за производњу соларне енергије и друге индустријске сарадње - нагласио је Гламочић.

Додао је да би до краја године требало да буду потписани и конкретни уговори о заједничкој реализацији одређених пројеката.

Миљевина

- Размишљамо о формирању конзорцијума који би инвестирао у покретање производње у руднику "Миљевина" а ако дође до тога да га купимо, ту би изградили и термоелектрану. Влада Мађарске је спремна да помогне РС и финансијски и преношењем сопственог искуства у вези са чланством у ЕУ - изјавио је Гарамхеђи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана