Goran Broćeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH: Neki žele da i ono malo Srba u FBiH nestane

Željka Domazet
Goran Broćeta, srpski delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH: Neki žele da i ono malo Srba u FBiH nestane

Činjenica da i nakon drugog kruga posrednih izbora Klub Srba u Domu naroda Parlamenta FBiH nije popunjen najjasnije govori o položaju i stanju srpskog stanovništva u ovom entitetu. To je samo još jedan dokaz da su Srbi u FBiH svedeni na statističku grešku, tvrdi Goran Broćeta, delegat u Klubu Srba u Domu naroda.

- Jedini autentični predstavnici srpskog naroda su iz Kantona deset, odnosno predstavnici stranaka koje dolaze iz Republike Srpske i koje je birao srpski narod. Ostali predstavnici u Klubu Srba dolaze iz probosanskih stranaka i birani su u sredinama gdje žive Bošnjaci. Svi oni koji govore da su Bošnjaci ugroženi u Republici Srpskoj nemaju nijedan argument za takve tvrdnje, a istovremeno sve se čini da Srbi u FBiH potpuno nestanu - kaže Broćeta u intervjuu za “Glas Srpske”.

GLAS: Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Aljoša Čampara tvrdi da bi želio da u rukovodstvo bude izabran neki Srbin iz probosanskih stranaka. Kako komentarišete te najave?

BROĆETA: To jasno govori šta misle predstavnici iz FBiH i kakve su im namjere. Jasno i bez ikakvog ustezanja govore ko im više odgovara da zastupa Srbe. Stoga smo u pravu što nismo dozvolili da nas predstavlja neko iz SDP-a. Ukoliko CIK popuni ova tri mjesta sa ljudima iz SDP-a ili nekih drugih stranaka, onda će oni imati većinu i nanovo će izabrati svog predstavnika, a nas gurnuti u opoziciju.

GLAS: Od 14 delegata koliko je do sada izabrano u Klub Srba koliko je onih koji autentično predstavljaju srpski narod?

BROĆETA: Iz autentičnih srpskih stranaka došlo je nas četvoro iz Kantona deset - tri iz SNSD-a i jedan iz SNS-a, a tu su i dvoje kolega iz Liberalne stranke koji podržavaju naše stavove i Zora Dujmović iz HDZ-a BiH koja je Srpkinja i u potpunosti podržava naše djelovanje u Klubu. Sada nas je trenutno ukupno sedam. Odnos snaga je sedam prema sedam, a sve dalje zavisi od toga kako će biti popunjena preostala tri mjesta i da li ćemo mi moći da kreiramo većinu u našem Klubu. Ukoliko stvari prevagnu na srpsku stranu onda ćemo imati svoje predstavnike i moći ćemo se boriti za prava srpskog naroda, a ako popuna ode na tu probosansku struju položaj Srba biće još gori.

GLAS: Ukoliko se ostvare Čamparina ideja, šta će to značiti za dalju poziciju Srba u FBiH?

BROĆETA: To će doprinijeti daljem nestanku Srba na ovim prostorima. Ako iko normalno razmišlja, to ne bi trebalo da se desi. Drago mi je da su predstavnici SDA bili suzdržani prilikom glasanja za rukovodstvo Doma naroda pri izboru potpredsjednika iz reda srpskog naroda. Nadamo da će se u narednom periodu tokom pregovora između SNSD-a i SDA i tom pitanju posvetiti pažnja. Nadamo se da će SNSD ući u vlast na nivou FBiH i time bi adekvatnije zaštitili srpski narod u FBiH.

GLAS: Nedavno je i lider SDA Bakir Izetbegović rekao da je Srba u FBiH tri odsto. Kakva je stvarna slika?

BROĆETA: Nažalost, Izetbegović je u pravu i jedine sredine u kojima ima Srba su Drvar, Glamoč, Grahovo i dijelom Bosanski Petrovac. U svim ostalim sredinama Srbi su iščezli ili ih ima neznatno malo, tako da ne mogu nigdje participirati u vlasti, ne mogu preći ni cenzus. To su pokazali i prošli izbori. Iako su se sve srpske stranke ujedinile širom FBiH, jednostavno nema dovoljno Srba da bi izabrali svoje legitimne predstavnike.

Opasna praksa

 

GLAS: Kako se prilikom glasanja ponašala Smiljana Viteškić koja je član SDA i delegat u Klubu Srba, te kako komentarišete činjenicu da se neki Bošnjaci naprasno izjašnjavaju kao Srbi ili Hrvati?

BROĆETA:  Viteškić koja je član SDA je podržavala probošnjačku struju i nije zastupala interese srpskog naroda. Izjašnjavanje Bošnjaka prilikom izbora da su Srbi jako opasni za nas i naš položaj u FBiH. Imamo pojedince koji se prilikom svakih izbora drugačije izjašnjavaju. Tim malverzacijama se mora stati ukraj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana