Koliko često treba prati jastuke? Stručnjaci govore da su leglo bakterija

G.S.
Koliko često treba prati jastuke? Stručnjaci govore da su leglo bakterija

Skoro pola populacije spava na neopranim jastucima, što može uzrokovati zdravstvene komplikacije.

Mnogi se rijetko pitaju koliko je zapravo čist jastuk na kojem spavaju, a riječ je o leglu bakterija koje može uzrokovati zdravstvene probleme. Naime, istraživanje je pokazalo da čak 41% populacije spava na neopranim jastucima, što dovodi do izbijanja akni te stvaranja alergija i iritacija respiratornog sistema. Ipak, jednostavnim pranjem sve se to može izbjeći.

Higijenska stručnjakinja Meri Fuder, poznatija kao Madam Svit, otkrila je koliko često treba prati jastuke.

„Zašto ovo ne pereš? Zašto ih ne staviš u veš mašinu? Pa, zato sam ja ovdje. Ja sam kraljica higijene. I ovdje sam da ti kažem kada i kako treba da pereš”, rekla je stručnjakinja u videozapisu na Instagramu. Objasnila je da jastuci zadržavaju znoj, grinje i bakterije, pa je njihovo pranje „gotovo jednako važno kao i pranje odjeće”.

„U slučaju da nemate antimikrobne navlake, trebali biste prati jastuk svaka tri mjeseca. Nisu svi jastuci isti. Način na koji ih pereš zavisi od toga od čega su napravljeni”, rekla je Madam Svit.

Jastuci od memorijske pene ili gela nisu pogodni za veš mašinu, već se peru deterdžentom ili sapunom. Zatim, jastuci od perja mogu se oprati u veš mašini hladnom vodom, dok se poliesterski jastuci mogu staviti u veš mašinu postavljenu na program normalnog pranja.

Pojedini pratioci su otkrili da nikad nisu oprali svoj jastuk, dok su neki objasnili da sušenje jastuka na suncu dodatno smanjuje količinu bakterija. Za visokokvalitetne jastuke treba izdvojiti nešto više, no otporniji su na prašinu i traju duže. Jastuke izrađene od lateksa ili memorijske pene potrebno je mijenjati svake dvije ili tri godine, a sintetičke jastuke moraćete da kupujete na svakih šest mjeseci do dvije godine, prenosi Alo.

Nadam se da je ovo ono što ste tražili! Ako imate još nekih pitanja ili vam treba dodatna pomoć, slobodno mi se obratite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana