Može li sok od paradajza smanjiti pritisak?

GS
Može li sok od paradajza smanjiti pritisak?

Konzumiranje soka od paradajza svakodnevno moglo bi biti jednostavan način za smanjenje visokog krvnog pritiska, pokazuju najnovija istraživanja.

Visoki krvni pritisak, poznat i kao hipertenzija, stanje je u kojem srce mora da radi puno više kako bi pumpalo krv kroz tijelo. Ako se ne kontroliše, može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema poput srčanog i moždanog udara.

Procjenjuje se da otprilike jedna od tri osobe živi s hipertenzijom, a mnogi to ni ne znaju jer ovaj problem često ne pokazuje nikakve simptome. Visok krvni pritisak može uzrokovati nekoliko faktora, a ishrana je jedan od ključnih. Hrana s visokim udelom soli povećava krvni pritisak jer zadržava vodu u tijelu, ali ono što jedemo i pijemo takođe može imati suprotan učinak.

Sok od paradajza – prirodni saveznik protiv visokog pritiska

Studija objavljena 2019. u časopisu Food Science and Nutrition otkrila je da neslanjen sok od paradajza može značajno sniziti krvni pritisak. Istraživači iz Tokija pratili su 481 ispitanika koji su svakodnevno pili ovaj sok, a rezultati su pokazali da je kod onih s povišenim krvnim pritiskom došlo do značajnog poboljšanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana