Tinejdžerka moreplovac blizu cilja

Glas Srpske
Tinejdžerka moreplovac blizu cilja

Šesnaestogodišnja Australijanka džesika Votson približava se cilju da jedrilicom sama oplovi svijet i tako postane najmlađi moreplovac kome je taj poduhvat pošao za rukom, saopštio je juče njen portparol Endru Frejzer, prenose agencije.

- Za sada je sve u redu - izjavio je njen portparol precizirajući da džesika prelazi oko 110 nautičkih milja na dan. On je dodao da će se Votsonova, ako nastavi ovim ritmom, vratiti za dvije sedmice. džesika je krenula 18. oktobra 2009. godine iz luke u Sidneju ignorišući upozorenja kojima su je obeshrabrivali da pođe na ovo opasno putovanje od 23.000 nautičkih milja koje je planirala da pređe bez stajanja ružičastim brodom dugim 10,23 metara. 
U SAD istu avanturu pokušala je Ebi Sanderlend, ali je odustala. Na svom blogu Votsonova je nedavno napisala da se suočila sa deset metara visokim talasima na jugu Australije, ali da je njen brod ipak ostao u horizontali. Ako stigne do cilja ova 16-godišnjakinja postaće najmlađa osoba koja je sama, bez pomoći, oplovila svijet.

Ovo putovanje trebalo bi da se završi idućeg mjeseca. Votsonova se, poslije više od šest mjeseci na moru, vraća u australijske vode i plovi istočno od Sidneja. Tokom putovanja ova 16-godišnjakinja susrela se sa velikom olujom u Atlantiku i talasima od deset metara pored obala Australije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana