Ode Ha­ris, ode i An­đa

Glas Srpske
Ode Ha­ris, ode i An­đa

Pra­ši­na zbog po­ni­šta­vanja odo­brenja za sni­manje igra­nog fil­ma An­đe­li­ne Džoli o ra­tu u BiH ne sli­je­že se ni dan po­sli­je ove odlu­ke mi­nis­tra kul­tu­re Fe­de­ra­ci­je BiH Ga­vri­la Gra­hov­ca.

Upu­će­ni u hro­no­lo­gi­ju, na­oko izne­na­dne, odlu­ke na­vo­de da to ni­ka­ko ni­je slu­čaj­nost. Gra­ho­vac, ko­ji je ka­dar Stran­ke za BiH, na­log za to do­bio je od svog stra­na­čkog še­fa Ha­ri­sa Si­lajdžića.

An­đe­li­nu za rad na ovom fil­mu an­ga­žo­vao je upra­vo Si­lajdžić, pre­ko bošnja­čkih lo­bis­ta u SAD i svo­je pri­ja­teljice, bo­ga­to uda­te bošnja­čke iz­bje­gli­ce Sa­ne­le Džen­kins.

Gra­ho­vac je "izne­na­dnu" odlu­ku o za­bra­ni sni­manja obra­zlo­žio činjeni­com da po­dno­si­lac zah­tje­va ni­je pri­lo­žio sce­na­rio fil­ma i po­ni­štio ra­ni­ju do­zvo­lu svo­je po­mo­ćni­ce za njego­vo sni­manje.

Sa­ra­jev­ski pro­du­cent fil­ma "Scout film" lop­ti­cu pre­ba­cu­je na Željka Mi­tro­vi­ća, vla­sni­ka kom­pa­ni­je "Pink", ko­ji je pri­je ne­ko­li­ko mje­se­ci odbio po­nu­du An­đe­li­ne Džoli da bu­de pro­du­cent fil­ma, na­vo­de­ći da je sce­na­rio "srpski na­rod sta­vio u ne­ga­ti­vnu ko­no­ta­ci­ju".

Iako se već ta­da zna­lo, ta­čni­je Mi­tro­vić je re­kao da film go­vo­ri o mla­doj Bošnjakinji, za­tvo­re­ni­ci u srpskom lo­go­ru, ko­ja se zaljubljuje u svog si­lo­va­telja - Srbi­na, "Že­ne - žrtve ra­ta" tek sa­da su sa­zna­le de­talje sce­na­ri­ja i po­ža­li­le se Gra­hov­cu da pri­ča vri­je­đa žrtve?! 

Šta o sve­mu ka­že Sa­ne­la Džen­kins, ko­ja je ne­ko­li­ko mje­se­ci pri­je sni­manja fil­ma An­đe­li­nu do­ve­la kod Si­lajdžića da po­ka­že ka­ko sla­vna ho­li­vud­ska di­va po­drža­va "bošnja­čku stvar", os­ta­je taj­na. Je­di­na taj­na ni­je da je Gra­hov­čev šef Si­lajdžić to­ga da­na iz prve ru­ke čuo de­talje sce­na­ri­ja "izlo­bi­ra­nog" fil­ma.

A on­da su do­šli izbo­ri. I.... ode Ha­ris, ode i An­đa! Os­ta­lo je otvo­re­no klju­čno pi­tanje: Ko će da­ti pa­re, fra­je­ru?

Sa­ne­la

- An­đe­li­na i Bred su svo­jom po­sje­tom po­ka­za­li da ra­zu­mi­ju ko­li­ko je va­žno da se u da­našnje vri­je­me, ka­da je agre­si­ja za­vrše­na, po­mo­gne gra­đa­ni­ma BiH da se ta tra­ge­di­ja ne za­bo­ra­vi. Za­hval­na sam ovom po­zna­tom pa­ru - re­kla je Si­lajdžiće­va pri­ja­teljica Sa­ne­la ka­da je An­đu do­ve­la u njegov ka­bi­net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana