Vlasnik bilborda nagradio mlade hakere

Blic.rs
Vlasnik bilborda nagradio mlade hakere

Slobodan Petrović, menadžer u firmi DPC, koja je vlasnik bilborda koji su hakovali Ivan Petrović (21) i Filip Stanisavljević (20), poklonio je u ime svoje kompanije toj dvojici mladića dva vajfaj 4G uređaja kao znak podrške u daljem radu.

Naime, Ivan i Filip hakovali su prije nekoliko dana bilbord te firme kako bi ukazali na nedovoljnu bezbjednost sistema. Ističu da nisu članovi nijedne hakerske organizacije, da akcija nema veze s njihovim fakultetom i da su ovo radili isključivo na sopstvenu inicijativu u naučnoistraživačke svrhe.

- Primetili smo da postoji mnogo sistema koji nisu dovoljno dobro obezbeđeni i odlučili smo da to na ovaj način demonstriramo. Vlasnike bilborda smo obavestili mejlom da imaju propust i šta bi trebalo da promene. Na bilbordu se smenjivala slika „The Pirate Bay" i jedna od definicija "White-hat hackersa", koji su poznati kao dobri momci, a da bi sve bilo autentičnije, na ekranu je bila i igrica koju smo igrali telefonom - kaže Stanisavljević.

Iz firme DPC, koja je vlasnik spornog multivižen ekrana, kažu da im nije nanijeta velika šteta.

- Do sada nam se ovo nije dešavalo, ali cenimo to što su nam momci na simpatičan način ukazali na ovaj veliki problem. Sada je i više nego jasno da moramo bolje da se zaštitimo. U razvijenim zemljama ovakve akcije su nezamislive zbog ozbiljnih sankcija - rekao je menadžer firme Slobodan Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana