Rješenje za slabe baterije na smartfonu

index.hr
Rješenje za slabe baterije na smartfonu

Svi vlasnici smartfona su upoznati sa ovim problemom - napunite mobilni ujutro a baterija je već uveče potpuno prazna.

Prethodnih godina je bilo potpuno normalno da baterija na mobilnom traje i po par dana ali uz svu modernu tehnologiju, kako je moguće da su baterije ostale zapostavljene?

Mobilni internet

Stariji modeli mobilnih su radili na relativno jednostavnoj 2G mreži i omogućavali su najosnovnije - SMS poruke i pozive. Ali kako se informaciona tehnologija ubrzano razvijala, korisnici su zahtjevali više od svojih uređaja. Jedan od najvećih zahtjeva je bio internet - ušavši na mala vrata početkom 21. vijeka u obliku WAP-a (internet za mobilne uređaje). Međutim, WAP je bio prilično jednostavan jer su se stranice većinom sastojale od crno-bijelog teksta. Međutim, današnji mobilni internet je praktično jednak onome na računarima što znači procesuiranje velike količine informacija na uređaju koji i dalje mora da stane u svaki džep.

Koliko je to zapravo energije, otkrila je dr Anhela Nikoara iz istraživačkog centra Dojče Telekoma. Naime, otkriveno je da internet stranice prilagođene za mobilne uređaje troše oko 11 džula energije, dok "prave" i do tri puta više. Tako Apple.com troši 34 džula a popularna Vikipedija ga prati u stopu sa 31. Ali, ove brojke su dobijene samo odlaskom na navedenu stranicu bez da smo na njoj išta "kliknuli", što dodatno opterećuje bateriju i troši energiju. Dominacija touchscreena

Čak i način funkcionisanja mobilne mreže ima veliki uticaj. Kada se pojavila 3G mreža, proizvođači su koristili standardizovana pojačala dizajnirana negde 1930-ih, zbog strogih zahtjeva mobilnih mreža. Odnosno, za svaki vat prenesenog radio signala, potreban je još jedan vat samo kako bi zagrijao mobilni uređaj, omogućavajući mu prenošenje tog signala.

Današnja dominacija mobilnih telefona sa touchscreenom je takođe uticala na trajanje baterije, obzirom na to da se proizvođači takmiče ko će napraviti veći, sjajniji i staviti više piksela u ekran - to dodatno opterećuje bateriju. Ali i sama tehnologija funkcionisanja baterija pomalo stagnira. Uvođenjem litijum jonskih baterija 1990-ih dogodila se prava revolucija, ali nakon toga, nije otkrivena ni jedna nova i bitno poboljšana tehnologija.

Što je WYSIPS?

Ipak, postoje alternative koje bi mogle produžiti vek trajanja baterije. Neki su nagađali da će to biti solarna energija ali ubrzo se zbog očitih razloga pokazala nepraktičnom, tako da su solarni punjači postali način dopunjavanja baterije u nuždi.

Najnovije solarno rješenje se zove WYSIPS (What You See is the Photovoltaic Surgace), odnosno ono što vidite je fotovoltažna površina. Vlasnik mlade kompanije Francis Robcis tvrdi kako je ime šala, obzriom na to da se tehnologija zapravo ne vidi. O čemu se radi?

"Moderni smartfon najčešće leži na stolu i ekran je uvijek vidljiv. Naš proizvod u ekranu ima minijaturne silikonske trake (nevidljive ljudskom oku) koje ga pune dok je mobilni u stanju čekanja. Ekran je i dalje vidljiv i normalno se koristi a touchscreen ne predstavlja problem", uvjeren je Robcis.

U potrazi za konačnom solucijom

Posljednji projekat dolazi od bivšeg Intelovog saradnika, Džošua Smita. Njegovu zamisao već su prihvatili Google i Intel a svodi se na punjenje baterije pomoću radio talasa.

"Prosječni televizijski toranj može da proizvede megavat energije koju širi čak 30 kilometara daleko. Naravno, većina se izgubi zbog udaljenosti ali i dalje je dovoljno da puni bateriju mobilnog, pogotovo preko noći kada ne možemo da koristimo solarnu energiju" kaže Smit. "Još uvijek nismo našli onu konačnu soluciju koja će zameniti utičnicu, ali se nadam da će svakodnevno punjenje mobilnog uskoro biti stvar prošlosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana