Mercedes X klase stiže 2018.

Agencije
Mercedes X klase stiže 2018.

Između Smarta i aktuelne A klase postoji solidan prostor za još jedan automobilski segment, i Mercedes namjerava da ga iskoristi. Nova klasa, koja bi bila razvijena uz pomoć alijanse Renault-Nissan trebalo da dobije oznaku X, a na tržištu bi se pojavila 2018. godine.

Kako piše Auto Bild, Mercedes X klase delio bi platformu sa sledećom generacijom modela Renault Clio, i imao bi prednji pogon, kao što je to slučaj i kod A klase.

Iako se na prvi pogled čini da bi to odbilo ljubitelje marke sa trokrakom zvijezdom, nova Mercedesova klasa jasno bi se razlikovala od fransuskog modela, kako svojim jedinstvenim dizajnom, tako i kvalitetnim enterijerom i vrhunskom opremom.

Za pogon bi bili zaduženi 1.0 litarski trocilindrični motor, kao i 1.5 litarska četvorocilindrična jedinica. S obzirom na dosadašnju saradnju Mercedesa i kompanije Renault u oblasti pogonskih sistema, očekuje se da bi ove motore obezbjedio upravo francuski proizvođač.

U Mercedesu ne bi željeli da njihova nova klasa ima epitet jeftinog automobila, ali bi cijena osnovnog modela svakako morala da bude ispod 20.000 evra, što govori o tome da će se on sigurno proizvodniti u nekoj zemlji sa nižom prosječnom cijenom rada.

Mercedes X klase na tržištu bi dočekali modeli poput Audija A1 i mogućeg sličnog rivala iz BMW-a, a pored hečbeka, u planu je i krosover model.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana