Hakeri nagrađeni za napad na bilbord

Agencije
Hakeri nagrađeni za napad na bilbord

Osam sati je bilo potrebno studentima Računarskog fakulteta Ivanu Petroviću (21) i Filipu Stanisavljeviću (20) da hakuju bilbord u centru Beograda i time ukažu na njegovu nebezbjednost, prenijele su agencije.

Ivan i Filip kažu da planiraju ovu akciju da predlože kao seminarski rad, kao i da su se do sada sličnim aktivnostima bavili samo u „kućnoj radinosti".

Pokušavali smo da nađemo sisteme koji imaju neku "rupu" i zaključili smo da postoji mnogo onih koji su zabrinjavajuće nebezbjedni.

- Poslali smo mejl kompaniji koja drži bilbord koje propuste imaju i na koji način smo mi sve ovo uradili. Nismo hteli drugima da objašnjavamo tehničke detalje, dok se "rupa" ne zatvori - priča Filip.

Iz firme DPC, koja je vlasnik ovog bilborda, kažu da im se ovo do sada nije dešavalo i da sada znaju šta bi trebalo da promjene.

- Mi smo ranije ukazivali na moguć problem zbog nedovoljne sigurnosti sistema, međutim, nije se reagovalo. U tehnološki razvijenim zemljama se o ovako nečemu i ne pomišlja zbog strogih sankcija. Sve nam ukazuje na to da bi trebalo više da se zaštitimo, kao i da zakoni moraju što pre da se promene-  kaže menadžer firme Slobodan Petrović koji je momcima, u ime firme, uručio poklone.

- Dobili su dva ajpeda, tako da mogu sa bilo kog mesta da proveravaju rad drugih uređaja - dodao je on.

Bilbord je hakovan 8. marta na 22 minuta.

U tom periodu na led ekranu su se smjenjivale slike „The Pirate Bay" i jedna od definicija "Njhite-hat hackers", a u jednom trenutku se na ekranu vidjela i igrica.

- Ovim smo hteli da pokažemo da nismo imali nameru da uništimo bilbord, već da ukažemo na nebezbednost, a igrica, koju smo igrali telefonom, trebalo je da bude glavni dokaz ulaska u sistem. Nismo članovi nijedne hakerske organizacije i ovo smo uradili isključivo u naučnoistraživačke svrhe bez znanja fakulteta. Od kolega sa fakulteta čuli smo samo pozitivne reakcije, a od profesora će biti dovoljno ako nas ne izbace sa fakulteta - s osmehom kaže Ivan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana