Google plaća odštetu od 7 miliona dolara

Guardian.co.uk
Google plaća odštetu od 7 miliona dolara

Vlasti više od 30 američkih država optužilo je Google da je koristio svoja Street view vozila kako bi neovlašćeno prikupljao podatke sa nezaštićenih bežičnih mreža, epilog spora će najvjerovatnije biti finansijska nagodba.

Na optužbe da je neovlašćeno prikupljoa podatke Google je odgovorio opravdanjem da je u pitanju greška i da podaci nikada nisu korišćeni u bilo koje svrhe, ali će se ipak pristati pristati da plati 7 miliona dolara zbog ovog svog postupka.

Sporazum o obeštećenju je vrlo blizu finalizacije i najvjerovatnije će biti objavljen slijedeće sedmice, a iznos koji će Google platiti predstavlja samo dijelić prošlogodišnjeg prihoda koji se procjenjuje na 50 milijardi dolara, piše "Gardijan".

Godine 2010. je pokrenuta istraga u više država, nakon što je u javnost stigla informacija da je Google svojim vozilima na ulicama neovlašćeno prikupljao podatke sa nazaštićenih bežičnih internet mreža, što je za vlasti ovih država bilo "vrlo uznemiravajuće".

Iz Googlea o pegovorima nisu htjeli ništa da saopšte, a incident sa prikupljanjem podataka u Americi je pokrenuo i istragu u najmanje 12 država u svijetu. Devet država je zaključilo da je Google prekršio njihov Zakon o privatnosti.

Povjerenik kancelarije za zaštitu podataka Velike Britanje rekao je da Google još uvijek posjeduje neke od podataka koji su neovlašćeno prikupljeni njihovim vozilimana ulici, a ova otkrića su podstakla francuske vlasti da od Googlea zatraže da im preda prikupljene podatke za koje je informatički gigant tvrdio da ih je obrisao 2010. godine.

Rukovodstvo Googlea je saoopštilo da su podaci prikupljeni greškom i da nikada nisu upotrebljeni u bilo kakve svrhe, a Federalna američka komisija koja je sprovela istragu koja je trajala 17 mjeseci, saopštila je da Google nije prekršio američki zakon, ali da je ometao njihovu istragu.

Podaci o kojima je riječ su skupljani između 2007. i 2010. godine i Google je prvobitno negirao da je skladištio bilo kakve podatke sa nezaštićeniih mreža, ali je 2012. godine ipak priznao da su njegova vozila na ulicama sakupljala podatke. U pitanju su bili lični podaci poput bankarskih računa, medicinskih podataka i lozinki korisnika, ali je Google odbacio optužbe da je to rađeno sa bilo kakvom namjerom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana