Renault bez modela na bazi E klase?

Agencije
Renault bez modela na bazi E klase?

Iako je Renault planirao da u okviru partnerstva sa Mercedsom razvije luksuznu limuzinu na platformi E klase, prema najnovijim informacijama do realizacije ove ideje ipak neće doći.

Odustajanje Renaulta od ideje da se još jednom okuša u proizvodnji limuzine iz visoke klase, moglo bi se protumačiti strahom od fijaska koji francuskog proizvođača prati još od neuspjeha sa modelom Vel Satis.

Međutim, u Renaultu kažu da je riječ o procjeni da bi razvoj novog modela bio finansijski neisplativ.

"Nismo uspjeli da dođemo do biznis plana za taj automobil koji bi se pokazao ekonomski opravdanim", objašnjava direktor Renaulta, Carlos Tavares. On je dodao da problem leži u pitanjima koja se tiču logistike, ali i montaže tog modela.

Nije teško shvatiti da je odluka Renaultovih menadžera da se čitav projekt stopira sasvim opravdana, jer bi cijena jednog takvog automobila na tržištu prelazila 50.000 evra. To bi potencijalne kupce vrlo brzo preusmjerilo na kupovinu modela nekog premijum proizvođača.

Uz to, u 2012. godini Renault je zabilježio značajan pad prodaje modela Laguna (-41%) i Latitude (-36%), što takođe ukazuje da ovo nije najbolje vrijeme da se na tržištu pojavi još jedan automobil iz više klase.

Sa druge strane, neimenovani izvor iz Renaulta objasnio je da se od čitave ideje odustalo zbog toga što je Mercedes ponudio francuskoj kompaniji zastarjele komponenete sa odlazeće generacije E klase.

U Renaultu dodaju da će se umjesto na luksuznu limuzinu ta kompanija fokusirati na proizvodnju sopstvenih premijum automobila u okviru svoje game, po ugledu na Citroen i njegovu DS seriju. Prema Tavaresu, njihova premijum marka imaće oznaku "Initial Paris".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana