Neizvjesna budućnost Seata

Agencije
Neizvjesna budućnost Seata

Šef Seata, Džejms Muir, izjavio je da će sudbina tog proizvođača zavisiti od prodaje u 2013. godini. Prema njegovim riječima budućnost brenda biće osigurana samo ako se prodaja udvostruči u odnosu na 2012, javljaju agencije.

Seat se nalazi u krizi već duže vrijeme, a najnovije informacije govore da je za trenutnu održivost tog proizovođača jedino rješenje da u 2013. godini poveća prodaju za 100 odsto.

Poređenja radi, u 2012. Seat je kupcima isporučio 320.000 automobila.

Džejms Muir procjenjuje da će za potpuni oporavak u budućnosti biti neophodno da se proizvodnja poveća na oko milion jedinica godišnje.

Nade se polažu u novi Leon, koji bi trebalo da značajno poveća prodaju u tekućoj godini, nakon čega bi Seat zatražio dodatnu injekciju novca od Volksvagena za razvoj budućih modela.

Spekuliše se da španski proizvođač radi na krosover vozilu koji bi na tržištu konkurisao modelima kao što je Nisan Kaskai.

Poput novog Leona, i ovaj automobil bio bi postavljen na Volksnjagenovu MQB platformu, što bi značajno smanjilo troškove razvoja i proizvodnje.

Seat je na nadavno završenom Sajmu automobila u Ženevi 2013. predstavio Leon Sports Kupe, dok se karavan verzija očekuje do tokom godine, a u 2014. sve tri varijante modela Leon dobiće svoje Kupra verzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana