Las Vegas nabavlja 100 Tesla vozila

Agencije
Las Vegas nabavlja 100 Tesla vozila

Kompanija Downtown Project iz Las Vegasa namjerava da nabavi 100 primjeraka električnog modela Tesla S koje bi iznajmljivala vozačima u tom gradu po principu "car-sharing" usluge.

Projektom 100, kako su ga nazvali u toj kompaniji, predviđena je mogućnost zajedničkog korišćenja (car-sharing) elektromobila Tesla S širom Las Vegasa, ali i u njegovoj okolini.

Na taj način, Downtown Project proširiće svoju ponudu vozila (manjih elektromobila i električnih bicikala) koje žitelji Las Vegasa već mogu da koriste po istom principu. U toj kompaniji smatraju da će uvođenje luksuznih električnih automobila, kao što je Tesla S koji ima veću autonomiju kretanja od večine električnih vozila, doprineti da korisnici ove vrste usluga mogu da prelaze veće distance nego što je to do sada bio slučaj.

Projektom je predviđeno da se korisnici putem aplikacije za mobilne telefone informišu o tome gde se nalazi najbliže dostupno vozilo.

Prema tvrdnjama proizvođača model Tesla S, opremljen baterijama od 85 kWh, u stanju da sa jednim punjenjem pređe 320 km, pri konstantnoj brzini od 130 km/h, 400 km ako se kreće brzinom od 110 km/h i preko 480 km, pri brzini od 90 km/h.

Novinari Motor Trenda nedavno su bili u prilici da provjere ove brojke tokom testiranja u realnim uslovima. Oni su uspjeli da sa jednim punjenjem baterija pređu 382 km.

Međutim, test vožnja je obavljena po kalifornijskom autoputevima sa tempomatom podešenim na brzinu 105 km/h, sa isključenim klima uređajem i uz najnužnije kočenje, odnosno ponovno ubrzavanje. Korisnici koji ovaj automobil budu vozili u oblasti Las Vegasa, zbog uslova saobraćaja sigurno će morati da računaju na znatno manju autonomiju kretanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana