Topi se bogatstvo Rodžera Federera

B92
Topi se bogatstvo Rodžera Federera

Švajcarski teniser Rodžer Federer sigurno nije zadovoljan isplativosti svog egzibicionog turnira, Lejver kupa.

Lejver kup je nastao 2017. godine kao egzibiciono takmičenje usred sezone, a dogurao je do toga da se mečevi sa njega računaju u zvanične međusobne susrete na ATP turu.

Međutim, takmičenju koje je nazvano po legendarnom Rodu Lejveru ne blista po pitanju finansija.

Najjeftinije ulaznice za ovogodišnji Lejver kup koštaju 300 evra, a idu čak i do 4.420, naravno za one koji hoće da imaju najluksuznija mjesta na tribinama, a do povećanja cijena došlo je nakon što je prošlogodišnje izdanje turnira bilo neprofitabilno.

Lejver kup 2023. se održao u Vankuveru i izgubio je čak 1,8 miliona funti, dok je projektovani gubitak za ovogidšnje izdanje u Berlinu 1,5 miliona funti.

Ta projekcija je, doduše, napravljena dok se mislilo da će Rafael Nadal učestvovati, ali nakon njegovog odustajanja prognoze su još lošije.

Očekivano, Lejver kup je bio u ozbiljnom profitu 2022. u Londonu kada se Federer opraštao od tenisa, a tu su bili svi članovi "Velike četvorke". Tada je organizacija zaradila 4,1 milion funti.

Ono što je zanimljivo je da je najveća zarada bila 2021. u Bostonu kada nije bilo nikoga od najvećih imena u istoriji. Tada je profit bio 4,9 miliona.

Lejver kup se 2020. nije održao, 2019. u Ženevi "plus" je bio 400.000 (igrali Federer i Nadal), a 2018. u Čikagu (igrali Federer i Đoković) profit je iznosio 1,7 miliona.

Podsjetimo, ove godine u "Uber Areni" u Berlinu će Tim Evrope predstavljati Alkaras, Zverev, Medvedev, Rud, Dimtirov i Cicipas, dok će za Tim Svijeta igrati Fric, Tijafo, Šelton, Tabilo, Serundolo i Kokinakis.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana