Drugo kolo US opena donosi duel tenisera iz Srbije: Zapalite tu vatru ponovo

GS
Drugo kolo US opena donosi duel tenisera iz Srbije: Zapalite tu vatru ponovo

NjUJORK - Drugo kolo US opena donosi nam srpski okršaj, duel Novaka Đokovića i Lasla Đerea.

Olimpijski šampion uspješno je započeo odbranu titule. Savladan je Radu Albot sa 3:0 (6:2, 6:2, 6:4), dok je Đere nakon tri sata i 45 minuta slomio favorizovanog Nijemca Jala Lenarda Štrufa, inače 35. tenisera svijeta, koji je za 74 mjesta bolje plasiran od Lasla - 6:7, 6:1, 6:7, 6:4, 6:2. Okršaj Novaka i Đerea biće repriza od prošle godine, kada je Đoković u meču treće runde slavio sa 3:2.

- Video sam ga u svlačionici. Čestitali smo jedan drugom. On se mučio posle operacije lakta da dođe do željenog nivoa pa je ovo velika pobeda za njega nad Štrufom. Sjajno je za srpski tenis da igramo jedan s drugim u drugom kolu. Nadam se da ću ja proći dalje, ali Laslo ima ravan bekhend, lopta ovde ostaje nisko i njemu to odgovara. Prošle godine je bio vrlo težak meč, analiziraću ga i raditi neke stvari bolje nego lani, nadam se - rekao je Đoković.

Srbija je iznenada ponovo dobila ATP turnir, Hihon je morao da odustane pa je takmičenje planirano od 3. do 9. novembra preseljeno u Beograd, koje će proći bez Novaka.

- Nažalost, ove godine neću igrati na tom turniru, ali želim sav uspeh organizatorima. Nadam se da će ostali srpski teniseri igrati, da će biti neko zvučnije ime. Nezgodna je nedelja, jer je pred masters u Torinu i pred kraj je sezone - dodao je Đoković.

Zanimljivo, Novak nikada nije osvojio US open u godini OI, ali mu je zlato unijelo dodatnu energiju.

- Poslednji slem u godini, igrači mu pristupaju pomalo umorni, ali onda svi izvlačimo poslednji atom snage. Meni su sada drugačiji prioriteti. U Parizu je bilo veliko pražnjenje, ali mi je zlato i dalo mnogo energije, podstreka, osećam i rasterećenje uzevši sve u obzir, to putovanje profesionalno do zlata. Nebrojeno puta sam rekao da su mi ovi turniri prioritet, tu želim da uložim dodatnu energiju - poentirao je Đoković.

Laslo se raduje novom okršaju sa Novakom.

- Fizički ću biti spreman. Svi dobro znamo ko je Novak i šta je sve postigao u tenisu. Brojevi su na njegovoj strani, ne samo protiv mene nego protiv bilo koga. Prošli put sam igrao odlično i bio sam u dobroj formi, jako dobro sam odigrao protiv Novaka. Svakako, šanse vam nisu sjajne kada je on sa druge strane mreže, ali ovaj sport je veoma čudan - konstatovao je Đere.

Rekord i tajni recept

Đoković će u drugom kolu US opena imati priliku da obori još jedan rekord Rodžera Federera. Obojica imaju po 89 trijumfa u Njujorku, u Open eri, te će potencijalni trijumf nad Đereom značiti da je Novak u još jednom parametru prestigao Švajcarca. Đoković je otkrio svoj ključ dugovječnosti.

- Nema tajne. To je stil života, način na koji se odnosim prema mojoj karijeri. Imao sam sreće na početku života da me okružuju neki veliki znalci koji su bili dovoljno ljubazni da podele svoje savete sa mnom. Veoma rano sam naučio da je prevencija u stvari dugovečnost. Istezanje, zagrevanje... Sve što sam radio na početku vratiće mi se kasnije u karijeri. Telo je jedan deo, mentalni i emotivni deo je isto tu. Morate da pronađete optimalni balans između ta dva. I dalje uživam da se takmičim, veoma sam samokritičan na terenu, nekada i veoma frustriran - rekao je Đoković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana