Završeno saslušanje Đokovića, sudije razmatraju odluku

Agencije
Završeno saslušanje Đokovića, sudije razmatraju odluku

MELBURN- Saslušanje najboljeg tenisera svijeta Novaka Đokovića pred Federalnom sudom u Australiji je završeno, poslije skoro pet časova, ali se još ne zna konačna odluka o tome hoće li svjetski broj 1 braniti titulu u Melburnu, odnosno da li će mu biti vraćena viza ili će biti deportovan.

Sudije su se povukle na “razmatranje” i najavile da im je potrebno duže vrijeme za odluku, ali da se nadaju da će to biti do kraja dana po australijskom, odnosno do 14 sati po srpskom vremenu ili sutra, odnosno u noći između nedjelje i ponedjeljka po našem vremenu.

Turnir u Melburnu počinje u noći između nedjelje i ponedjeljka, po srpskom vremenu u jedan čas.

Suđenje je počelo u 23.30 po našem vremenu, a završeno u 4.35.

Suđenjem je rukovodilo tročlano sudsko vijeće koje čine vrhovni sudija Džejms Alsop, sudija Entoni Besanko i sudija Dejvid O'Kalahan.

Riječ je prvo dobio advokatski tim Novaka Đokovića. Skoro dva sata je stavove branio advokat Nik Vud, koji je pokušao da pobije tri glavne tačke optužnice.

Jedna je da ministar Hok nije razmotrio opciju šta bi moglo da se desi u slučaju deportacije Novaka Đokovića, odnosno da bi takva odluka mogla da izazove nemire u Australiji. Druga je da je ostanak Novaka Đokovića rizik i opasnost po zdravlje, red i mir u Australiji, a treća da je Novak Đoković antivakser.

Potom je reč uzeo državni tužilac Stiven Lojd, koji je obrazlagao optužnicu. Lojd je izlaganje bazirao na “zdravom razumu” i natpisima u medijima po kojima je “Novakov antivakserski stav poznat i opasan po Australiju”.

Posle pet sati sudijska trojka je proglasila kraj saslušanja.

Suđenje je uticalo i na organizaciju turnira, pa tako “debelo” kasni objavljivanje rasporeda mečeva prvog dana takmičenja.

Gornja polovina žreba igraće u ponedjeljak, u njoj se nalazi i Đoković, a raspored će biti poznat u 16 časova po lokalnom, odnosno šest po srednjoevropskom.

Novak Đoković meč prve runde Australija opena protiv Miomira Kecmanovića trebalo bi da igra u ponjedeljak uveče u Rod Lejver areni, odnosno ujutro po srpskom vremenu, ne prije 10.30. časova, saopštili su danas organizatori, u iščekivanju odluke suda.

Ako Đoković ne dobije dozvolu da igra, Kecmanovićev rival biće “laki luzer”.

Prvog dana na teren će još trojica Srba - od 1 sat Laslo Đere protiv Denisa Šapovalova, a Dušan Lajović protiv Martona Fučovića, dok bi oko 4.30 Nikola MIlojevoić trebalo na teren protiv Makenzija Mekdonalda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana