POKS se oglasio o oduzimanju medalje Đuriću: Velika nepravda!

Tanjug
POKS se oglasio o oduzimanju medalje Đuriću: Velika nepravda!

BEOGRAD, 31. avgusta (Tanjug) - Paraolimpijski komitet Srbije (POKS) saopštio je danas da je prema paraatletičaru Nebojši Đuriću načinjena velika nepravda, pošto mu je oduzeta srebrna medalja koju je osvojio na Paraolimpijskim igrama u Parizu.

POKS se oglasio povodom oduzimanja medalje Đuriću, koji je u petak osvojio srebro u disciplini bacanje kugle hicem od 11,98 metara. "

-Deset minuta iza ponoći stiglo je obavještenje da je našem paraatletičaru Nebojši Đuriću oduzeta srebrna medalja i da je diskvalifikovan. U šturom saopštenju poslatom Votsapom našem selektoru Jovanu Đukiću ne navode se razlozi diskvalifikacije, već se napominje da se radi o tehničkoj regulaciji. Pozivajući se na pravilo R6.16.1, koje se odnosi na stolicu za bacanje (metalna stolica sa koje takmičar sjedeći baca kuglu) ni u kratkom izvještaju, a ni nakon jutrošnjih sastanaka i uložene žalbe sa naše strane, ne pominje se tačan razlog, odnosno tačan problem stolice za bacanje - navodi se u saopštenju.

Iz srpskog tima poručuju da je Đurićeva stolica prije takmičenja prošla kontrolu i da je potvrđena njena tehnička ispravnost.

-Po pravilu svaka stolica se kontroliše i pregleda najkasnije 70 minuta prije bacanja, što se desilo i sa stolicom Nebojše Đurića. Prilikom pregleda stolica je prošla kontrolu bez ikakvih primjedbi i potvrđena je njena tehnička ispravnost, ujedno i dozvola da Nebojša može nastupati sa pregledanom opremom. Pravilo nalaže da se u slučaju bilo kakve sumnje na ispravnost opreme dodjeljuje žuti karton, što prilikom pregleda opreme našeg reprezentativca nije bio slučaj - ističe se u saopštenju. Paraolimpijski komitet Srbije navodi da delegacija pokušava da riješi problem, kao i da je srpski paraatletičar sa istom stolicom nastupao i na Svjetskom prvenstvu u Japanu.

-Važno je napomenuti da se istom stolicom koristio i na svjetskom prvenstvu u Japanu ove godine gdje je osvojio srebrnu medalju. Delegacija Paraolimpijskog komiteta Srbije nalazi se od noćas u Centre Technical Information Centre (TIC) gdje na sastancima sa ovlašćenim službenicima pokušava da riješi ovaj problem. Važno je napomenuti da su neki mediji objavili netačne informacije o ovom slučaju - dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana