Partizan obezbijedio maksimalan broj bodova: Samo teoretske šanse da Srbiji neko otme direktno mjesto u Ligi šampiona

GS
Foto: mozzartsport

BEOGRAD - Sjajan rezultat za Partizan, proljeće za istorijske knjige i novi džinovski korak na polju ka kom su usmjereni svi pogledi ljubitelja srpskog fudbala mesecima unazad.

Crno-bijeli sinoć su napravili grandioznu stvar u dvomeču sa praškom Spartom - vicešampion Srbije i lider u aktuelnom šampionatu ne samo da se poput Crvene zvezde probio do osmine finala evropskog takmičenja, nego je na tom putu uspio da za „srpsku stvar“ obezbijedi maksimalan broj bodova predviđen za ovaj baraž, prenosi mozzartsport.

Pogled na tabelu  koeficijenata kaže da je zahvaljujući pobjedama Partizana Srbija pobjegla Ukrajini na 1,275 bodova prednosti, a kako Ukrajinci nemaju više predstavnika u igri, ta će razlika moći samo da raste.

Belgijanci i Švajcarci nisu imali klubove u ovoj fazi takmičenja, pa je Srbija tako povećala prednost i u odnosu na njih. Konkretno, Belgiji sada bježi 2,275 bodova, a Švajcarskoj čak 3,200.

Belgijanci će u perspektivi biti ozbiljan rival Srbiji u borbi za poziciju koju trenutno drži, jer pored toga što imaju nekoliko klubova koji mogu da naprave iskorak u Evropi, iz obračuna im ispada svega 2,600 bodova, skoro četiri manje nego Srbiji. Otuda ne bi bilo loše da Gent završi takmičenje već u osmini finala Lige konferencije.

U istom takmičenju Švajcarcima je ostao još Bazel

Nije realno da bilo ko osim ove dvije nacije ugrozi direktno mjesto Srbije u Ligi šampiona, ali je važno i to koliko će učinak popraviti Danci, Turci, Česi, Grci. Sve ove nacije osim Grčke dijelile su bodove sa pet. Otuda im se, u najvećoj mjeri, i dogodio ovakav pad. Treba znati da će u sezoni 2023/24 i Srbija morati da dijeli sa pet, što će reći da je veoma važno maksimalno „nagruvati“ razliku do kraja tekuće sezone. Pa onda u istom ritmu nastaviti u sljedećoj.

U tom slučaju Srbija bi mogla da se nada da u društvu TOP 15 neće trajati samo jedno ljeto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana