Košarkaši BiH neće u Litvaniju

G.S.
Košarkaši BiH neće u Litvaniju

SARAJEVO - Košarkaški savez BiH podnio je zahtjev Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (FIBA) za odgađanje kvalifikacione utakmice četvrtog kola za odlazak na Svjetsko prvenstvo protiv Litvanije koja je na rasporedu u nedjelju od 18.30 časova u Vilnjusu.

Sve to urađeno je zbog sigurnosnog rizika kojem bi navodno bila izložena ekipa s obzirom na dramatičnu situaciju koja vlada u Ukrajini. Prvobitno je planirano da obje reprezentacije nakon utakmice u Tuzli istim avionom otputuju u baltičku zemlju, ali članova ekspedicije BiH nije bilo na aerodromu sa Litvancima.

- U saglasnosti sa stručnim štabom i igračima, donijeli smo odluku da reprezentacija BiH ne putuje zajedno za selekcijom Litvanije čarterom u Vilnjus, kako je prvobitno planirano. Smatramo da je stanje u tom dijelu Evrope, najblaže govoreći, veoma zabrinjavajuće. Očekujemo da litvanski parlament donese odluku o proglašenju vanrednog stanja, što dovoljno govori o situaciji. U takvim okolnostima, smatramo da bi bilo najbolje odgoditi utakmicu te smo se obratili najvišim tijelima FIBA sa zahtjevom da odredi novi termin meča, kada budemo sigurni da naši reprezentativci neće biti izloženi bilo kakvom riziku tokom putovanja u Litvaniju - istakao je generalni sekretar KS BiH Amer Čolan.

Ipak, ostaje nejasno kakvih bi to problema reprezentacija mogla da ima kad je Litvanija 900 kilometara udaljena od Ukrajine, ne graniči sa njom, a između njih je Bjelorusija u kojoj nema ratnih dejstava kao ni pretpostavke da će ih biti. Sa duge strane, Holanđani su pristali da odigraju meč u Permu u četvrtak naveče kada su već uveliko počele specijalne vojne operacije Rusije. 

Ujedno, zahtjev prema FIBA nije jasan u vezi sa novim terminom kada ih je i za ovaj kvalifikacioni prozor bilo teško pronaći, a reprezentacije muku muče zbog neodazivanja velikog broja igrač koji igraju u Evroligi. Ukoliko FIBA ne odobri novi termin jasno je da će ekspedicija BiH morati na put Litvanije ili će izgubiti utakmicu službenim rezultatom 20:0, dok je teško očekivati novi termin u kvalifikacijama.

Inače, susret u Tuzli završen je pobjedom gostiju rezultatom 78:77, a kod domaćina najbolji je bio Miralem Halilović sa 20 poena dok je Džana Musa ubacio 14. Goste je predvodio Osvaldas Olisevičijus sa 18 poena. BiH sada ima skor 2-1.

Povreda Halilovića

Kapiten reprezentacije BiH Miralem Halilović zadobio je povredu desne noge. Nakon detaljnih pregleda utvrđeno je istegnuće ligamenata pa će morati na pauzu od dvije sedmice, nakon čega bi trebalo da se vrati u trenažni proces.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana