Cijela planeta gleda u Katar: Počinje istorijsko Svjetsko fudbalsko prvenstvo

GS/Agencije
Foto: Anadolija

DOHA - Svečanom ceremonijom na stadionu Al Bajt danas u 16 časova počeće po mnogim karakteristikama do sada jedinstvena 22. svjetska smotra fudbala.

Ovogodišnji Mundijal se po mnogo čemu ističe u dosadašnjoj istoriji najelitnijeg fudbalskog nadmetanja na svijetu. Ponajprije, ovo je prvo Svjetsko prvenstvo na Bliskom istoku i u arapskim zemljama, utakmice su po prvi put igraju tokom novembra i decembra, a biće i prvo koje je otvoreno spektakularnom ceremonijom u stilu otvaranja Olimpijskih igara.

Mundijal u Kataru je posljednji sa 32 selekcije, jer će od sljedećeg koji će 2026. godine zajednički organizovati SAD, Kanada i Meksiko, na finalnom turniru nastupiti čak 48 reprezentacija.

Kompletni troškovi organizacije Svjetskog prvenstva iznosiće vrtoglavih 200 milijardi dolara što ga čini najskupljim Mundijalom u istoriji. To je oko 20 puta više od cijene prethodnog Svjetskog prvenstva održanog u Rusiji prije četiri godine.

Sjajni novi stadioni koštali su više od sedam milijardi dolara, dok je sistem metroa koji povezuje pet od osam stadiona koštao oko 36 milijardi dolara. Više milijardi dolara iznosili su i troškovi širenja međunarodnog aerodroma Hamad u kojoj je kapacitet povećan sa 40 na 58 miliona putnika godišnje. Izgrađeni su putevi, hoteli, dvorane...

Katar je sa samo 2,8 miliona stanovnika jedna je od najbogatijih zemalja svijeta, a velik dio infrastrukturnih troškova pripisanih Svjetskom prvenstvu dio je šireg plana razvoja zemlje do 2030. godine.

Katar se nada da će privući više od 1,2 miliona inostranih navijača tokom turnira, a od domaćinstva očekuje zaradu od 20 milijardi dolara.

Ceremonija otvaranja

Ceremonija otvaranja na drugom najvećem stadionu prvenstva Al Bajtu pripremana je čitavih godinu, a njen scenario je kreirao Italijan Marko Balič koji je radio na scenarijima za čak pet otvaranja Olimpijskih igara.

Ceremonija će trajati pola sata, a odvijaće se uoči prve utakmice između Katara i Ekvadora.

U izjavama za medije Balič je istakao da mu je za pripremu scenarija stroga uputstva dao katarski vladajući emir, šeik Tamim bin Hamad al Tani, a on ih je realizovao uz saradnju sa umjetničkim direktorom Ahmedom al Bejkerom.

-Poruku i sadržaj ove ceremonije lično je pripremilo rukovodstvo zemlje. Oni žele da razgovaraju o multikulturalizmu i prihvatanju različitosti, i žele da budu platforma za mi - rekao je Balič.

Na ceremoniji će nastupati pjevač BTS Jung Kook.

Samo prvenstvo počinje u 17 časova utakmicom između selekcije domaćina i Ekvadora.

Favoriti

Finale je na programu 18. decembra, na Nacionalni dan zemlje domaćina, a titulu brani Francuska, koja je prije četiri godine u Rusiji osvojila trofej pobjedom protiv Hrvatske 4:2.

Prema prognozama stručnjaka i bukmejkera, glavni favorit je Brazil, koji čeka titulu 20 godina.

Ekipa supertalentovanih zvijezda okupljenih oko sjajnih ofanzivaca kao što su Vinisijus Žunior, Rodrigo, Nejmar ili Gabriel Hesus garantuje kvalitet u napadu, dok će Tijago Silva kao kapiten predvoditi defanzivu selekcije koja je rekorder po broju osvojenih titula prvaka svijeta.

Odmah do Brazila je njihov južnoamerički rival Argentina. Sve oči svijeta na turniru bit će uprte ka Lionelu Mesiju koji će predvoditi Argentinu u svom vjerovatno posljednjem pokušaju da osvojili najveću i jedinu titulu koja mu nedostaje u njegovog prebogatoj karijeri.

Aktuelni prvak Francuska u odbranu titule kreće oslabljena budući da je ostala bez nekoliko ključnih igrača, ali opet imaju sjajan kadar predvođen Kilianom Mbapeom. Među favorite se tradicionalno ubrajaju Engleska i Španija. Englezi su prošle godine umalo osvojili Evro i s dosta optimizma su doputovali u Katar, dok je Španija krcata mladim zvijezdama uspješno uradila smjenu generacije i spremna je opet za najveće uspjehe.

Među potencijalne kandidate za osvajanje titule su još uvijek neugodna Njemačka i Nizozemska. Mnogo se očekuje i od Portugalije koju će vjerovatno posljednji put predvoditi Kristijano Ronaldo. Posljednji voz je i za zlatnu generaciju Belgije, a dosta se očekuje i od Danske kao selekcije koja ima izuzetno kvalitetan igrački kadar i dobru hemiju unutar tima.

Aktuelni viceprvak svijeta Hrvatska ponovo nije među glavnim favoritima na kladionicama, baš kao i u Rusiji 2018. godine. Međutim, Hrvatska sigurno ima ekipu koja će zadati glavobolju i onim najboljim, a prolaz grupne faze se čini više nego izgledan. Slična situacija je i sa Srbijom koja je posljednjih godina doživjela preporod i prava su nepoznanica za sve na najvećoj svjetskoj smotri. Autsajderi prvenstva su Iran, Tunis, Kostarika i Saudijska Arabija.

Inače, Brazil je rekorder sa pet titula, Italija i Njemačka imaju po četiri, Argentina, Francuska i Urugvaj po dve, a Engleska i Holandija po jednu titulu. Da li je došao trenutak za devetog šampiona?

Srbija

Srbija će igrati na Mundijalu treći put, a ukupno 13. put ako se uzme u obzir nastup država čiji je Srbija bila dio.

Sve je počelo 1930. godine u Montevideu, u Urugvaju, kada je reprezentacija Kraljevina Jugoslavije sastavljena samo od srpskih igrača stigla do polufinala, a posljednji put, prije četiri godine u Rusiji, srpski tim nije prošao u nokaut fazu.

Upravo to je i glavni cilj u Kataru, što je više puta rekao i selektor Dragan Stojković Piksi, a poslije je “sve moguće”, pogotovo što je grupa veoma zahtjevna - Brazil, Kamerun i Švajcarska.

Srbija prvi meč igra 24. novembra protiv Brazila, četiri dana kasnije slijedi duel protiv Kameruna, a grupnu fazu završava 2. decembra protiv Švajcarske.

Ukoliko prođe u nokaut fazu, u osmini finala “ukrstiće” sa grupom H u kojoj su Portugaliju, Urugvaj, Gana i Južna Koreja. Dakle, postoji šansa da se Srbija ponovo sretne sa Portugalijom, ekipom koju je na fantastičan način pobedila u Lisabonu 2:1 i izborila direktan plasman na finalni turnir.

Nagrade

Svjetska fudbalska federacija (FIFA) je u aprilu ove godine objavila nagrade za sve selekcije učesnice. Svaka reprezentacija će dobiti 1,5 milion dolara prije takmičenja za pokrivanje troškova priprema.

Ukupni nagradni fond bie 40 miliona dolara veći od fonda prethodnog prvenstva koji je iznosio 400 miliona dolara. Novi svjetski prvak će na kraju osvojiti 42 miliona dolara.

Uslovi

Zbog katarskih zakona o konzumaciji alkohola, organizatori su najavili stvaranje određenih zona za triježnjenje kao alternativu većim hapšenjima pijanih navijača.

Poseban šok za navijače uslijedio je u petak, 48 sata prije otvaranja prvenstva, kada su domaćini odlučili da neće prodavati alkohol na stadionu i fan-zonama koje se nalaze u okviru stadiona.

Ipak, domaćini su se potrudili da uslovi za fudbalere budu na najvećem mogućem nivou, pogotovo kada su u pitanju stadioni koji su opremljeni sistemima za hlađenje koji imaju za cilj smanjiti temperaturu unutar stadiona do 20 stepeni Celzijusa. Najveći stadion Lusai Ikonik prima 80.000 gledalaca, Al Bajt 60.000, dok preostalih šest stadiona prima 40.000 gledalaca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana