Srbija protiv Kameruna za povratak u život

GS
Srbija protiv Kameruna za povratak u život

DOHA - Poraz od Brazila je arhiviran, a fudbaleri Srbije protiv Kameruna igraju drugi meč na Mundijalu u Kataru danas od 11 časova.

Utakmica se igra na “Al Džanub” stadionu u Al Vakri, a glavni sudija meča je Muhamed Abdula Hasan iz Ujedinjenih Arapskih Emirata

Pobjeda u potpunosti vraća “orlove” u igru za plasman u osminu finala, remi značajno otežava poziciju pred posljednje kolo, dok poraz znači izvjesnu eliminaciju sa turnira.

Srbija je izgubila prvi meč na Mundijalu - Brazil je zasluženo slavio sa 2:0 na “Lusailu” i pokazao zašto je jedan od najvećih favorita za osvajanje titule šampiona svijeta, ali turnir tek sada počinje za “orlove”.

Drugi protivnik u Grupi G je selekcija Kameruna, a ekipa Dragana Stojkovića Piksija protiv afričke selekcije mora da pokaže da je s pravom među 32 najbolje selekcije na planeti i da ima snage i kvalitet za plasman u osminu finala Mundijala u Kataru.

“Lavovi” su u sličnoj, vjerovatno i lošijoj situaciji od srpskog tima - poraženi su od Švajcarske na startu Mundijala, a u trećem kolu očekuje ih duel sa Brazilcima.

Ekipa selektora Alijua Sisea nije bila lošija ekipa od Švajcaraca na startu turnira, ali je protivnik iskoristio jednu lošu reakciju odbrane afričke selekcije i došao do gola vrijednog tri boda.

Srbija nije imala mnogo međusobnih duela sa Kamerunom - posljednju utakmicu dvije slekcije odigrale su 2010. godine, u sklopu priprema za Mundijal u Južnoj Africi, a ekipa tadašnjeg selektora Radomira Antića ostvarila je trijumf od 4:3.

Nešto stariji ljubitelji fudbala možda pamte i susret Jugoslavije i Kameruna na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. godine, a “plavi” su i tada odnijeli pobedu - 2:1.

Ono što brine pred duel sa “lavovima” je činjenica da srpski nacionalni tim na prethodnim Mundijalima nije imao uspjeha kada je igrao protiv afričkih selekcija, prenosi RTS.

Svjetsko prvenstvo u Nemačkoj 2006. godine rado bi svi zaboravili, a na tom turniru Srbija je igrala protiv Obale Slonovače i doživjela poraz 3:2.

Četiri godine kasnije, u Južnoj Africi, Srbija je bila u grupi sa Ganom i još jednom izgubila - Asamoa Đan postigao je jedini gol u finišu utakmice i to sa bijele tačke.

Selektor Dragan Stojković Piksi kaže da poraz od Brazila ništa nije promijenio u njegovoj ekipi, da su igrači i dalje spremni i „naoštreni“ da dokažu sebi, ali i ostatku svijeta da imaju kvalitet za osminu finala, a i zdravstveni bilten je bolji nego prije četiri dana.

Aleksandar Mitrović se oporavio od povrede, mnogo bolja situacija je i sa Dušanom Vlahovićem, dok je Filip Kostić trenirao punim intezitetom i nalazi se u konkurenciji za duel sa Kamerunom.

Piksi na raspolaganju ima kvalitetan i uigran sastav, među kojima je nekolicina igrača koji su učestvovali u pohodu na krov svijeta na omladinskom Mundijalu 2015. godine, a “orlovi” su i tada izgubili prvi meč u grupi.

Danas su na rasporedu Svjetskog prevanstva utakmice u grupama “G” i “H” kojima završava drugo kolo takmičenja po grupama.

Nakon Srbije i Kameruna u drugom kolu iste grupe šest časova kasnije na stadionu “974” igraju Brazil i Švajcarska. Obje ekipe ostvarile su pobjedu u prvom susretu. Brazil protiv Srbije (2:0), a Švajcarska protiv Kameruna (1:0).

U grupi “H” od 14 sati na stadionu “Education City” igraju Južna Koreja i Gana.

Derbi dana od 20 časova na stadionu “Lusail” igraju Urugvaj i Portugalija. Portugalci su slavili su u prvom kolu protiv Gane (3:2), dok su Južna Koreja i Urugvaj odigrali neriješeno (0:0).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana