Specijalni izvještač “Glasa” uoči susreta Srbije sa “kariokama”: Brazil favorit samo dok ne počne utakmica

Željko Vučković, urednik sportske redakcije Tanjuga
Specijalni izvještač “Glasa” uoči susreta Srbije sa “kariokama”: Brazil favorit samo dok ne počne utakmica

DOHA - I šta kažete prvu utakmicu igrate protiv Brazila? Šteta za vas!

Ove riječi taksiste u Dohi, mladog čovjeka koji se očigledno razumije u fudbal, neodoljivo podsjećaju na scenu iz filma “Montevideo, Bog te video” kada predsjednik FS Urugvaja poslije žrijeba kaže našem Andrejki: “Dobro je da odmah dan poslije utakmice sa Brazilom imate brod za Evropu i to prve klase”...

Tačno 92 godina kasnije mnogo toga se promijenilo, fudbal posebno, ali neke stvari su očigledno nepromjenjive - Brazil je favorit protiv koga god da igra na Mundijalu. Tako će biti i u sutrašnjem meču sa “orlovima” koji pak imaju svoj ugao gledanja, koncentrisani da sačuvaju mirnoću za premijeru u Kataru.

- Nema dileme da je Brazil favorit na papiru, ali samo dok ne počne utakmica. Kad sudija da znak, ostaje 11 na 11 i to će morati da opravdaju na terenu. Ovi naši momci su već pokazali da “nemoguće pretvaraju u moguće”. Pa čak i da izgube, idemo dalje, ne zaboravite da su na Novom Zelandu kada su postali omladinski prvaci sveta izgubili prvu utakmicu od Urugvaja - izjavio je za “Glas Srpske” slobodni novinar Vlada Novak, jedan od najboljih fudbalskih hroničara u regionu u posljednjih nekoliko decenija.

I svi drugi iz svijeta fudbala kada ih pitate za prognozu uoči meča Brazil - Srbija ponavljaju otprilike isto: Brazilu se ne prijeti, ali Piksijev tim nije prijetio ni Portugaliji, zar ne?

Neki misle da su očekivanja srpskih navijača preoptimistična, da nisu zasnovana na realnim osnovama.

- Ovde u Kataru jedan kolega mi je tokom konferencije za medije srpskog tima tihim glasom rekao: Da nismo malo poleteli? Odgovorio sam mu, možda, ali meni se to sviđa. Dosta smo bili skromni, imamo kvalitet, dokazan, samo i da nas malo sreća posluži - poručuje Novak.

Na tribinama “Lusail” stadiona na kojem će Srbija i Brazil igrati meč biće oko 80.000 gledalaca, Brazilci će biti u većini, ali procjena je da će bar deset ili 15.000 da navija za Srbiju. Preko Fudbalskog saveza Srbije navijači su kupili više od 4.000 ulaznica, ali očekuje se veliki broj Srba iz Dubaija, Abu Dabija, Bahreina.

Na “Lusail” stadionu će se igrati i finale, pa kako god da se završi utakmica sutra uveče neka to bude uvod u naslov filma: “Brazilci, vidimo se u finalu”. Bio bi to najljepši luksuzni brod sa početka teksta. Još samo da se “orlovi” ukrcaju u njega...

Da se zna se ko je Bog

Na ulicama Dohe nema mundijalske groznice kao na nekim prethodnim šampionatima, osim u nekoliko fan zona u kojima, za sada, dominiraju Argentinci. “Gaučosa” je najviše, vjerovatno i zbog činjenice da su prvi izašli na teren od velikih reprezentacija. Lionel Mesi jeste prva zvijezda tima, ali po dresovima, majicama, pjesmama, za navijače samo je jedan fudbalski Bog - Dijego Armando Maradona....

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana