ŠOK NA MUNDIJALU: Arabija nokautirala Argentinu

M.Z.
ŠOK NA MUNDIJALU: Arabija nokautirala Argentinu

DOHA - Kamerunac Fransoa Omam Bijik šokirao je Argentince prije 32 godine na startu Mundijala u Italiji da bi nešto slično sada uradili Saleh al Šeri i Salem al Davsari.

Fudbaleri Saudijske Arabije oduševili su svijet i rasplakali "gaučose" pobjedom od 2:1 u prvom kolu grupe C i tako došli do svoje najveće pobjede na svjetskim prvenstvima te nadmašili slavlje iz 1994. godine kada su sa 1:0 pobijedili Belgiju.

Ipak, nije sve tako izgledalo na startu meča jer su južnoamerikanci bili apsolutni favoriti i tako su započeli susret.

Tokom prvog poluvremena VAR je bio u prvom planu, a sudije iz kontrolne sobe poništile su čak tri gola Argentincima zbog ofsajda.

 Najbliže golmanu Arabije bili su Lionel Mesi i Lautaro Martinez dva puta. Ipak, VAR im je jednom pomogao iako sudija Slavko Vinčić isprava nije vidio prekršaj u kaznenom prostoru Arabije, pa je nakon intervencije iz VAR sobe pregledao snimak i dosudio penak kojeg je u desetom minutu realizovao Lionel Mesi.

On je postao prvi Argentinac koji je dao gol na četiri Svjetska prvenstva (2006, 2014, 2018, 2022). Jedan od njih je dao i reprezentaciji Srbije i Crne Gore na Mundijalu u Njemačkoj 2006. godine. Nadmašio je Gabrijela Batistutu (1994, 1998, 2002) i Dijega Armanda Maradonu (1982, 1986, 1994).

Od neargentinaca, po gol na četiri različita Mundijala postigli su Pele, Uve Zeler, Miroslav Kloze i Kristijano Ronaldo. Uspavanost Argentinaca na startu drugog rivala iskoristio je Saleh al Šeri koji je u 48. minutu donio izjednačenje da bi samo pet minuta kasnije Salem al Davsari šokrio Argentince golom za 2:1 i veliko slavlje saudijskih navijača na tribinama dok su južnoamerikanci ostali u nevjerici. To je upalilo alarme u igri Argentine pa je selektor Lionel Skaloni već u 59. minutu napravio tri izmjene.

To nije dalo učinka iako su imali nekoliko lijepih prilika za gol, ali put do mreže nisu našli i upisali prvi poraz nakon 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana