Predstavljamo rivale beogradskog tima u Ligi šampiona: Zvezda sanja revanše

Darko Dragičević
Predstavljamo rivale beogradskog tima u Ligi šampiona: Zvezda sanja revanše

BEOGRAD - Crvena zvezda će u novom, premijernom formatu Lige šampiona igrati protiv svojih starih rivala, a tražiće šansu da se pojedinim klubovima revanšira za poraze u prošlosti.

A evo i kratkog predstavljanja rivala.

Svakako najteži protivnik će biti šampion Italije Inter. Ekipa koja je imala najbolju odbranu u prošloj sezoni u ligama petice (samo 22 gola) i strašan napad. Trener Simone Inzagi je sačuvao sve važne igrače, a doveli su Pjotra Zjelinskog iz Napolija i Mehdija Taremija iz Porta. Ova ekipa je igrala finale Lige šampiona, ima iskustvo i ogroman kvalitet.

Starije generacije navijača Zvezde sjećaju se majstorije Dijega Maradone na “Marakani” u dresu Barselone, a nešto mlađe sjajnog meča 1996. godine, kada su za Katalonce igrali brojni asovi poput Ronalda, Gvardiole, Luisa Enrikea, Đovanija, a meč je završen rezultatom 1:1. Barselona dolazi u Beograd  s novim trenerom Hansijem Flikom i sjajnim Robertom Levandovskim, te novim čudom Laminom Jamalom. Biće to najbolja pozivnica za navijače da napune stadion “Rajko Mitić”. Svakako, tu je i Dani Olmo koji želi da postane novi “dirigent” Barseloninog mladog tima.

Beograđani će još jednom morati put Milana, a svi će se sjećati epskih duela 1988. i 2006. i 2021. godine, kada su se “rosoneri” dva puta provukli. Šansu da  to ispravi imaće ova generacija “crveno-bijelih”. Sadašnji sastav Milana je pojačan dovođenjem Alvara Morate, Strahinje Pavlovića, Jusufa Fofane i Emersona. Najveća zvijezda tima je Leao koji ne igra na nivou iz prošle sezone.

Benfika ne blista na startu sezone, ali ima strašan sastav sposoban da svakom rivalu napravi problem. Ostali su bez Žoaoa Neveša i Davida Neresa, a još neki igrači mogu da napuste klub i to je trenutno najveći problem. Kako nadoknaditi odlazak onih najboljih igrača? Portugalci su doveli Renata Sančeza i Leandra Bareiru, a čeka se da proradi Orkan Kokdžu.

Naredni rival koji je došao iz trećeg šešira je veliki dužnik. PSV je nanio Zvezdi jedan od najtežih poraza (5:0 u sezoni 2002/05). Ekipa Petera Boša je imala strašnu sezonu u Holandiji, gdje su doživjeli samo jedan poraz a slično su nastavili i u novoj sezoni, gdje su u prva tri meča dali 15 golova.

Luk de Jong je bio najbolji strijelac sa 29 postignutih golova, a tu je i Irving Lozano. Uprava kluba nije uspjela da zadrži Džordana Tezea, a očekuje se da još neki igrači u finišu napuste klub.

Monako je već dobar poznanik beogradskog tima. Tim iz Kneževine je u Ligi Evrope 2022. godine dva puta savladao Beograđane, 4:1 i 1:0. Ekipu je napustio Visam Bene Jeder koji je bio najbolji strijelac i legenda tima, a još su otišli Jusuf Fofana i Mohamed Kamara. Ekipu su pojačali Tilo Kerer, Džordan Teze, Kristijan Mavisa i Lamin Kamara.

A onda slijedi duel protiv dužnika iz prošle sezone. Jang Bojs je ostavio Zvezdu bez Lige Evrope pobjedom na svom terenu 2:0. U Beogradu je bilo neriješeno 2:2. Međutim, od tog duela mnogo se promijenilo u ovom timu. Novi trener je Patrik Ramen koji je tim uveo u Ligu šampiona trijumfom protiv Galatasaraja, ali u domaćem prvenstvu ekipa i dalje posrće i nikako da krene sa dobrim rezultatima.

Najveća nepoznanica svakako je Štutgart. Vicešampion Bundeslige i najprijatnije iznenađenje prošle sezone ostao je u ovom prelaznom roku bez glavnih igrača. Bajern je kupio defanzivca Hirokija Ita, a Dortmund Valdemara Antona i najboljeg strijelca Serua Girasija. 

Štutgart je doveo čak 15 novih igrača, a najveće pojačanje je napadač Ermedin Demirović, plaćen Auzgburgu 21 milion evra. Svakako treba spomenuti i da su od Brajtona otkupili Deniza Undava.

Spajić: Sad da uživamo

Zvezda će u Beogradu dočekati Barselonu, Benfiku, PSV i Štutgart, dok će gostovati kod Intera, Milana, Jang Bojsa i Monaka. 

- Svi protivnici su veoma snažni, radi se o odličnim ekipama, a žreb i nije bio tako loš. Velika je stvar što ćemo igrati protiv ekipe kao što je Barselona na “Marakani”. Mislim da je bolje što igramo protiv Benfike i Štutgarta kod kuće. Pao nam je kamen sa srca, rešili smo se tereta koji smo osećali posle Norveške. Sada treba da se pokažemo u pravom svetlu i da uživamo - rekao je kapiten Uroš Spajić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana