Ovo su rekordi Svjetskih prvenstava

GS
Ovo su rekordi Svjetskih prvenstava

DOHA- Svjetsko prvenstvo u Kataru počinje u nedjelju utakmicom domaćina i Ekvadora. Takmičenje će biti specifično po tome što se prvi put održava zimi, usred klupske sezone, i to u bliskoistočnoj zemlji. Biće to 22. izdanje Mundijala, a prvo je održano 1930. godine u Urugvaju

U Kataru će nastupiti 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa po četiri, dok će na Svjetskom prvenstvu u Sjedinjenim Američkim Državama, Meksiku i Kanadi nastupiti 48 zemalja. Tokom 98 godina postojanja ovog tamičenja odigrane su brojne utakmice i postavljeni razni rekordi.

Najčešće se govori o rekordnom broju golova. Prvo mjesto drži njemački napadač Miroslav Klose sa 16 golova.

 Od aktivnih igrača koji će nastupiti u Kataru, najbliže mu je sunarodnjak Tomas Miler s deset golova. Ovo su ostali rekordi: Zemlja s najviše nastupa na svjetskim prvenstvima: Brazil (21) Igrač s najviše osvojenih naslova svjetskog prvaka: Pele (1958, 1962 i 1970. s Brazilom) Igrač s najviše nastupa na svjetskim prvenstvima: Lotar Mateus (25 za Njemačku) Igrač s najviše golova na svjetskim prvenstvima: Miroslav Klose (16 za Njemačku) Najstariji igrač koji je nastupio na Svjetskom prvenstvu: Esam El-Hadary za Egipat 2018. godine (45 godina i 161 dan) Najstariji igrač koji je osvojio Svjetsko prvenstvo: Dino Zof sa Italijom 1982. godine (40 godina i 133 dana).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana