Odličan start reprezentacije Engleske u grupi B: "Gordi Albion" silan protiv Irana

Darko Pašagić
Foto: Agencije

DOHA - Fudbaleri Engleske furiozno su startovali na Svjetskom prvenstvu u Kataru pošto su u prvom susretu grupe B  savladali Iran sa visokih 6:2.

Od samog početka susreta vidjelo se da izabranici Gereta Sautgejta žele da opravdaju ulogu favorita, a poslije nekoliko zrelih prilika i prečke, koju je u 32. minutu pogodio Hari Megvajer uslijedilo je i vođstvo "Gordog Albiona". Desilo se to u 35. minutu kada je poslije sjajnog centaršuta Luka Šoa sa lijeve strane, skočio Džad Belingam i lopta je preko rezervnog golmana Hoseina Hoseinija završila u mreži Irana. Bio je to signal za još jače napade Engleza šrto je urodilo sa još dva pogotka do odlaska na odmor. Volej Bukaja Sake u 43. miuutu bio je dovoljan za 2:0, a u prvom minutu sudijske nadoknade na 3:0, poslije centaršuta Harija Kejna povisio je Rahim Sterling.

U nastavku susreta Englezi su bili ne tako agresivni kao u prvom poluvremenu, ali su mudro čekali na greške rivala. Do četvrtog pogotka stigli su u 62. minutu kada je Saka sa nekih 13 metara bez problema pogodio pravo mjesto. Samo tri minuta kasnije i Iranci su postigli pogodak. Mehdi Taremi je primio loptu u kaznenom prostoru i odmah ju je zakucao od prečke u gol. Poslije sjajnog solo prodora Markus Rašford je u 71. minutu postigao i peti pogodak za Engleze. U 90. minutu Kalum Vilson je poslao loptu u kazneni prostor, a tamo ju je dočekao Džek Griliš i pogodio donji desni ugao za 6:1. U 13. minutu sudijske nadoknade drugog poluvremena Taremi je sa bijele tačke postavio konačan rezultat, 6:2.

Ostaće upamćeno da se u prvom poluvremenu igralo 14 minuta sudijske nadoknade što je posljedica sudara glavama odbrambenog igrača Irana Majida Hoseinija i golmana azijskog predstavnika Alireze Beiranvanda, koji je izvukao deblji kraj. Njemu se zbog raskrvavljenog nosa dugo ukazivala pomoć, čak više od 10 minuta, i na kraju je na nosilima iznesen sa terena, a zamijenio ga je već pomenuti Hosein Hoseini.

Iranci su na ovom susretu izvršili šest umjesto dozvoljenih pet izmjena, ali nisu prekršili pravila. Naime u rijetkim situacijama zbog udarca uz glavu dozvoljena je i šesta izmjena, a upravo se to desilo kada je povrijeđen golman Beiranvand.

Reprezentativci Irana nisu pjevali nacionalnu himnu ove zemlje uoči početka meča u znak podrške žrtvama antivladinih protesta u Iranu. Protesti u Iranu počeli su 16. septembra povodom smrti 22-godišnje Mahse Amini, tokom njenog boravka u pritvoru policije za moral.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana