Njemačka osudila nenošenje raznobojnih kapitenskih traka

Tanjug
Foto: Fejsbuk

BERLIN- Njemačka vlada saopštila je danas da su prava seksualnih i rodnih manjina vrijednosti o kojima "nema rasprave'' i da Berlin žali što to nije moguće da se izrazi na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Reagujući na odluke kapitena sedam evropskih reprezentacija, uključujući Nemačku, da ne nose raznobojne kapitenske trake kampanje ''OneLove'' (Jedna ljubav) zbog zabrane FIFA, vlada iz Berlina smatra da se "u sportu način izražavanja vrijednosti, poput različitosti i tolerancije, može svojevoljno odabrati'''', prenosi Rojters.

"Njemački tim predstavlja našu zemlju i našu različitost'', dodaje se u saopštenju.

Ministarka unutrašnjih poslova Nensi Fezer danas je na stadionu u Dohi nosila oko ruke zabranjenu traku „Jedna ljubav", koja je simbol podrške LGBT zajednici.

Ona je, sjedeći pored šefa FIFA Đanija Infantina, noseći traku uputila jasnu poruku da ne prihvata izrečene zabrane te krovne fudbalske organizacije.

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) donijela je ranije odluku o kažnjavanju igrača žutim kartonom prije početka meča Svjetskog prvenstva, ako se odluče da izađu na teren noseći raznobojne kapitenske trake.

Ovu odluku kritikovao je i držani sekretar SAD Entoni Blinken, koji je izjavio da "niko na fudbalskom terenu ne bi trebalo da bude primoran da bira između podržavanja tih vrijednosti i igranja za svoj nacionalni tim''.

Iz fudbalskih saveza reprezentacija koji su se odlučili da ne nose trake ''OneLove'' kampanje, među kojima su Engleska, Njemačka, Danska, Švajcarska, Holandija, Belgija i Vels, saopštili su da su bili spremne da plate novčane kazne zbog toga, ali da ipak ne mogu da preuzmu rizik od žutih kartona za svoje igrače, prenio je Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana