“Al Kaida” pozvala muslimane da ne prate mundijal

SRNA
“Al Kaida” pozvala muslimane da ne prate mundijal

KAIRO - Regionalni ogranak "Al Kaide" pozvao je muslimane širom svijeta da izbjegavaju Svjetsko prvenstvo u fudbalu u Kataru, ali nije zaprijetio napadima i niti promovisao nasilje u vezi sa tim događajem.

"Al Kaida" na Arabijskom poluostrvu, ogranak militantne grupe sa sjedištem u Jemenu, kritikovala je Katar da "dovodi nemoralne ljude, homoseksualce, ljude koji šire korupciju i ateizam na Arabijsko poluostrvo, ističući da je taj događaj skrenuo pažnju sa "okupacije muslimanskih zemalja i njihovo ugnjetavanje".

"Upozoravamo našu muslimansku braću da ne prate ovaj događaj ili da mu ne prisustvuju", navodi se u saopštenju obavještajne grupe SITE, objavljenom dan prije otvaranja Mundijala, koji se prvi put igra u većinski muslimanskoj zemlji.

Organizatori Svjetskog prvenstva, kao odgovor na kritike na račun ljudskih prava u Kataru, uključujući prava LGBT populacije, kao i socijalna ograničenja, rekli su da su svi, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju ili porijeklo, dobrodošli na turnir.

Katar, mala zemlja od oko tri miliona stanovnika, uglavnom stranih radnika, saopštila je da je obučila više od 50.000 ljudi, uz pomoć stranih snaga, s ciljem osiguranja reda i mira tokom Svjetskog prvenstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana