Ukradeno više od milijardu dolara

Goran Obradović
Ukradeno više od milijardu dolara

Većina ljudi je vjerovatno bar jednom u životu maštala da odradi spektakularnu pljačku i da od "plijena" živi srećno do kraja života. Na sreću, većina ih je razumna, pa su odustajali.

Međutim, ima onih koji su ušli u legendu svojim pljačkama i koji su odnijeli po više stotina miliona dolara, većina ih nikada nije uhapšena, a tokom njihovih pljački nije bilo povrijeđenih.

Velika pljačka u Bostonu

Jedna od najvećih pljački dogodila se u Bostonu 1990. godine, nekoliko časova nakon proslave Dana svetog Patrika, a lopovi su iz Muzeja u Bostonu pobjegli sa plijenom čija se vrijednost procjenjuje na više od 300 miliona dolara.

U ovoj pljački učestvovala su samo dva lopova, koji su bili prerušeni u policajce. Prvi put u muzeju se nije poštovalo pravilo da se bezbjednosna vrata noću ne otvaraju. Zašto se to ovaj put dogodilo, niko ne zna.

Kako bilo, lopovima se posrećilo. Oni su nenaoružani uspjeli da onesposobe čuvare koji su im velikodušno otvorili vrata, dok su ih ovi u znak zahvalnosti zavezali i u 90 minuta pokupili tri slike Rembranta, Degasove skice, Vermerovo remek-djelo "Koncert", kineski vrč u bronzi, kao i druge vrijedne umjetnine. 

Kao dokaz da nije riječ o amaterima je njihova krađa Rembrantove slike sa temom morske oluje, koju su precizno odvojili od okvira ostavivši grube rubove koji i dan-danas krase muzej kao podsjetnik na neprežaljeni gubitak. Ništa od ukradenih umjetnina nije bilo osigurano.

Pljačka inspiracija za knjigu

Zanimljiva pljačka dogodila se i 1987. godine u Londonu. Tada su dvojica muškaraca iznajmili sef i u trenutku kad su im pokazali trezor dvojac je pištoljima zaprijetio čuvarima i upravniku Centra i vrlo brzo u džep su stavili 111 miliona dolara.

Prilikom ulaska u banku oni su na vanjskim vratima objesili znak da je Centar privremeno zatvoren i bez ometanja pokupili novac. Policija je ubrzo došla do informacije da je za ovu pljačku odgovoran Valerije Vičei, čiji su pomagači ubrzo i uhapšeni, a on je pobjegao u Latinsku Ameriku.

Međutim, uhapšen je kada se vratio u Englesku da preuzme novi "ferari", te je osuđen na 22 godine zatvora. On je o ovoj pljački napisao i knjigu.

Filmske pljačke

Najmanje šestorica muškaraca učestvovali su u pljački vrijednoj 92,5 miliona dolara. Pljačkaši su oteli direktora banke "Securitasa", njegovu ženu i sina. Odvezli su se sa njima u glavni sef, pod prijetnjom da će direktoru ubiti porodicu. On ime je otvorio sef, a oni su ubrzo pobjegli sa novcem, ostavivši direktora i njegovu porodicu nepovrijeđene.

Kao u vestern filmovima 8. avgusta 1963. godine grupa od 15 pljačkaša presrela je i opljačkala poštanski voz u Engleskoj iz koga su ukrali oko 74 miliona dolara. Niko od 15 pljačkaša nije bio naoružan, a tom prilikom od udarca u glavu samo je povrijeđen mašinovođa. Većina pljačkaša su uhapšeni, ali novac nije pronađen.

U avgustu 2005. godine banda provalnika pokupila je 69,8 miliona dolara iz Banco Central u Fortalezi u Brazilu.

"Nevidljivi" lopovi izbjegli su alarm i senzore tako da niko nije znao što se događa.

Da su u pitanju pravi profesionalci pokazuje činjenica da su tri mjeseca ranije iskopali 78 metara dug tunel i stavili oznaku da će se na ovom mjestu prodavati biljke. Osvijetljen i klimatizovan tunel podsjećao je na predsoblje glamurozne vile, a plan je bio savršen. Zapravo, gotovo savršen, jer je na putu zapadno od Rio de Žaneira pronađeno izrešetano tijelo glavnog osumnjičenog Luisa Fernanda Riberija.

Maskirani u policajce, u decembru 2004. godine, lopovi su ušli u stanove dvojice direktora banke u Belfastu i zaprijetili njihovoj porodici.

Lopovi su im naredili da sljedeći dan potpuno normalno odrade svoj posao, uz jednu malu iznimku, na kraju radnog vremena moraju pustiti pljačkaše da obave svoje. Pošto su uradili ono što su pljačkaši tražili od njih, otišli su kući, a lopovi su odnijeli 50 miliona dolara.

Miris zlata i dolara

Lopovi koji su provalili u skladište britanskog aerodroma "Hitrou" nisu ni slutili šta ih tamo čeka. Oni su očekivali da će tamo pronaći oko tri miliona dolara, međutim, pronašli su deset tona zlatnih poluga.

Policija ih je poslije nekog vremena pronašla i uhapsila, a tri tone zlata nikada nisu nađene.

Jedna od najvećih pljački novca u gotovini u Americi desila se 1997. godine kada je iz kompanije koja se bavi prevozom i skladištenjem novca "Dunbar Armored" ukradeno oko 19 miliona dolara.

Pljačku je organizovao inspektor za bezbjednost ovog preduzeća, zajedno sa svojih pet prijatelja iz djetinjstva. Otkriveni su fatalnom greškom jednog od pljačkaša koji je prilikom plaćanja zaboravio da odlijepi originalnu traku kompanije.

Pljačku "Lufthanze" 1978. godine pomno je isplanirao Džimi Burk kojeg je reditelj Martin Skorseze učinio besmrtnim u filmu "Dobri momci". Sve je počelo kad je kladioničaru Martinu Krugmanu procurila vijest o milionima dolara u kartonskom sefu na Kenedijevom aerodromu, a koji potiču od turista iz zapadne Njemačke.

Informacija je došla od Luiza Vernera, koji je zaposlen na aerodromu i Krugmanovog dužnika na kartama. Pljačka je započela ulaskom crnog kombija na terminal koji nije promakao čuvaru. Lopovi su, međutim, bili brži, a čuvar je dobio po glavi. Pred svakim ko im se našao na putu pokazali su krvavog čuvara kako bi ih uvjerili u ozbiljne namjere.

U trenutku kad se lova napunila do krova, nekolicina uzbuđenih pljačkaša skinula je masku, što nije promaklo zaposlenim i kasnije je poslužilo kao dokaz u otkrivanju njihovih identiteta. U samo 64 minuta odnijeli su oko 5,8 miliona dolara.

Dijamanti

Čak 80 odsto svih nebrušenih dijamanata na svijetu prođe kroz Antverpen u Belgiji, i lopovi to znaju!

U jednoj od pljački u ovom gradu plijen je bio toliko veliki da lopovi bukvalno nisu mogli sve da ponesu, ali su ipak uspjeli da isprazne 123 od 189 kutija sa dragocjenim kamenjem vrijednim više od 100 miliona dolara. Zbog ove pljačke osuđen je Leonardo Notarbartolo, a pljačka je planirana više od četiri godine. Nijedan od ukradenih dijamanata nije pronađen.

Sadam Husein

U martu 2003. godine, dan prije nego što su Amerikanci bombardovali Bagdad, iz Centralne banke u Iraku ukradeno je milijardu dolara.

Kažu da je riječ o najvećoj pljački banke u istoriji, a iza takvog lopovluka mora stajati samo velika zvjerka.  Za ovu pljačku su okrivili Sadama Huseina. Nedugo nakon pljačke američke trupe su pronašle 650 miliona dolara skrivenih u zidovima Huseinove palate. Nije bilo sumnje da se radilo o novcu iz Centralne banke. Iako je generalni menadžer al-Rafidain banke tvrdio da je iznos bio puno veći i da su u pitanju neki drugi pljačkaši, Husein je označen kao glavni krivac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana