Švercuju majmune, zmije i skelete

Marina Čigoja
Švercuju majmune, zmije i skelete

Oduvijek se preko granice švercovalo sve i svašta, nekad uspješno nekad ne. Ipak, posljednjih godina granične policije imale su nevjerovatne zapljene, koje su pokazale da u ovom “poslu” granice nema. Papagaji, kornjače, zmije, majmuni, kolibriji, violine, skeleti - nije važno, važno je samo da se dobro zaradi.

Životinje

Krijumčarenje rijetkih životinjskih vrsta postao je jedan od najunosnijih poslova u svijetu, pa izuzetak nije ni region.

Pogranična policija i službenici Uprave carina spriječili su tako prije nekoliko dana pokušaj državljanina Srbije da na graničnom prelazu Kelebija prokrijumčari dva papagaja, koji pripadaju rodu zaštićenih vrsta. Ptice su otkrivene prilikom detaljne kontrole automobila “opel astra” na ulazu u Srbiju. Oba papagaja bila su umotana u mrežaste plastične kese, a zatim sakrivena ispod zimske jakne na zadnjem sjedištu vozila i u prostoru za rezervni točak. Osumnjičeni za krijumčarenje “zaradio” je krivičnu prijavu, a ptice su oduzete i zbrinute.

Da su papagaji među omiljenom robom švercera, pokazuje i to da su carinici na graničnom prelazu Gradina sa Bugarskom spriječili državljanina Srbije da prokrijumčari čak 237 papagaja, od čega se 85 nalazi na CITES listi ugroženih vrsta divlje flore i faune. Ptice su otkrivene na izlazu iz Srbije tokom detaljne kontrole automobila, u 18 kaveza, koji su se nalazili u gepeku vozila.

Carinska kontrola graničnog prelaza Preševo pronašla je 2010. u prikolici Nenada Stojmenovića iz Trgovišta majmuna i krokodila.

Te životinje su zaštićene vrste sa CITES listi, a kako Stojmenović nije imao dozvolu za izvoz, privremeno su oduzete do odluke nadležnog suda.

Lani su u prihvatilište na Paliću primljene 403 životinje koje su oduzete na graničnim prelazima prilikom pokušaja šverca, a među njima su srne, tvorovi, lisice, zmije, pa i makaki majmuni.

Krajem prošle godine bugarski carinici su na prelazu Kalotina, na granici sa Srbijom, zadržali stručnjaka za gmizavce, koji je pokušao da prokrijumčari 16 otrovnih zmija. Muškarac je putovao autobusom iz Bugarske za Njemačku, a nakon što su primijetili da je putnik vidljivo nervozan prilikom prelaska granice, carinici su pristupili rutinskoj kontroli i u njegovim džepovima otkrili epruvete sa zmijama. Oko leđa muškarca, za kojeg je kasnije utvrđeno da je herpetolog, otkriven je specijalno napravljen pojas sa još nekoliko otrovnih zmija. Putnik je objasnio da radi u naučnom institutu i da se bavi rasplodnjom zmija, te da je zbog finansijske krize odlučio da jedan broj ovih gmizavaca proda u Njemačkoj. Zaplijenjene zmije, koje pripadaju zaštićenoj vrsti “palestinska otrovnica”, predate su na čuvanje Nacionalnom prirodno-naučnom muzeju pri Bugarskoj akademiji nauka.

Šokirani su bili i carinici na graničnom prelazu Gradina, koji su u tri putne torbe, koje su se nalazile u prtljažniku autobusa na redovnoj liniji Berlin - Plovdiv, pronašli, ni manje ni više, nego 18 zmija, deset guštera i devet kornjača, među kojima je bilo i zaštićenih vrsta.

Torba sa hranom za švercovane životinje bila je ispod nogu putnika.

Indijska granična služba uhapsila je prošlog mjeseca dvojicu muškaraca koji su u tri kofera pokušali da prokrijumčare više od 10.000 živih kornjača rijetkih vrsta. Indijci koji su putovali iz Kine za Singapur uhapšeni su na aerodromu u Kalkuti, a indijske vlasti pokrenule su istragu.

Jedan putnik iz Saudijske Arabije pokušao je da u svom prtljagu prokrijumčari iz Egipta veliki broj reptila, među kojima je bilo kobri, kameleona i mladunaca krokodila. Kada su reptili otkriveni u torbi dvadesetdvogodišnjeg putnika, među obezbjeđenjem Međunarodnog aerodroma u Kairu nakratko je zavladala panika.

Putnik je izjavio da su mu reptili bili potrebni za naučna istraživanja na Univerzitetu u Saudijskoj Arabiji.

Skrivanje

I načini na koji se nelegalna roba švercuje su zapanjujući. Tako je, između ostalih, zabilježen i slučaj Brazilca koji je 2011. uhvaćen na aerodromu u Majamiju sa sedam malih pitona i tri bebe kornjače, sakrivene u donjem vešu i džepovima. On je priznao krivicu i kažnjen je sa 400 dolara i dvije godine uslovno.

Muškarca su carinici uhvatili na aerodromu dok je prolazio kroz skenere da bi se ukrcao na let za Brazil. Kada mu je zatraženo da isprazni džepove, on je iz njih izvadio dva mladunčeta pitona čvrsto umotana u najlonske čarapice. Kada je potom zatraženo da izvadi predmete sakrivene u predjelu prepona, muškarac je izvadio još dvije najlonske čarape u kojima su se nalazile zmije i male kornjače. Sve životinje bile su žive i stare svega sedmicu.

Jedan holandski putnik uhapšen je pošto je pokušao da prokrijumčari tuce živih kolibrija i to u svojim pantalonama. On je uhapšen na aerodromu u Kajenu, glavnom gradu Francuske Gvajane. Svaka ptičica bila je umotana u platno, koje je potom bilo zalijepljeno trakom. Putnici su primijetili da je Holanđanin bio previše nervozan i odmah obavijestili policiju.

Švajcarski carinici uhapsili su na aerodromu u Cirihu jednog italijanskog državljanina koji je imao 11 skupocjenih satova sakrivenih u donjem vešu i svežnjeve novčanica u čarapama. Vrijednost satova je procijenjena na više od 40.000 švajcarskih franaka (oko 30.000 evra), dok vrijednost švercovanih deviza dostiže sumu od 120.000 švajcarskih franaka (88.320 evra). Policiji je izjavio da je satove i novac htio da prošvercuje u Italiju kolima koja su ga čekala na ciriškom aerodromu Kloten.

Portugalska policija zaplijenila je 811 kilograma kokaina i uhapsila pet osoba u Lisabonu pod sumnjom da su krijumčarili tu drogu iz Latinske Amerike u Evropu. Prema navodima policije, droga je bila sakrivena među bananama iz Latinske Amerike. Droga je bila namijenjena evropskom tržištu.

Da snalažljivosti krijumčara nema kraja, pokazalo se i prije par godina, kada je crnogorska granična policija presjekla krijumčarski kanal i zaplijenila 3.150 boksova cigareta, vrijednih oko 40.000 evra, za koje se sumnja da su bile namijenjene kosovskom tržištu. Cigarete su, naime, pokušale da prokrijumčare četiri osobe, koje su vodile osam natovarenih konja, a kretale su se iz pravca Crne Gore ka Kosovu. Krijumčari su kada su vidjeli službenike granične policije, počeli da bježe.

Violine, kljove, skeleti...

Carinici su u maju ove godine, u saradnji sa graničnom policijom na graničnom prelazu Horgoš, spriječili pokušaj krijumčarenja dvije antikvarne violine sa kraja 19. vijeka.

Violine su otkrivene u vozilu kojim je upravljao 26-godišnji muzičar iz Bugarske. On je sa saputnikom putovao na relaciji Njemačka - Bugarska, a na ulazu u Srbiju obojica su izjavila da sa sobom nose samo lični prtljag.

Carinici su, tokom kontrole automobila, u prtljažniku zatekli violinski kofer u kojem su se nalazile dvije violine iz 1851. i 1886. godine.

Prošle godine u Njemačkoj novac je pronađen sakriven u kiflama, a carinici u SAD zaplijenili su 200 statua magaraca punjenih sa ukupno 1.800 kilograma marihuane...

Samo prošlog utorka u Hongkongu na carini je zaplijenjeno 1.120 slonovskih kljova, 13 rogova nosoroga i pet oderanih koža leoparda, sve ukupno vrijedno više od pet miliona evra.

Ranije ove godine 70 miliona godina star skelet dinosaurusa je uspješno prokrijumčaren u SAD, prije nego što je otkriven i vraćen u Mongoliju.

Beba

Ipak, teško da je zabilježen slučaj poput onog na na aerodromu u Šardžahu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje je aerodromsko obezbjeđenje na rendgenu u torbi vidjelo bebu, koju su roditelji pokušali da sakriju, jer nisu imali vizu za nju. Egipatski bračni par je sa bebom od  pet mjeseci doputovao avionom iz Egipta, ali su ih na aerodromu zadržali radnici iz imigracionog odjeljenja, jer nisu imali vizu za dijete. Roditeljima je rečeno da će morati da ostanu na aerodromu nekoliko dana, dok se ne otvori carinska kancelarija.

Međutim, dok je trajala smjena radnika, par je u svom očajanju riješio da im pobjegne. Da bi mogli da prođu carinu, odlučili su da ovoga puta sakriju dijete u torbu. Međutim, morali su svoj prtljag da daju radnicima na rendgenu, koji su ubrzo na monitoru primijetili konturu djeteta.

- Kada su radnici vidjeli na skeneru bebu u torbi, bili su zaprepašćeni. Ova mašina je opasna za sve, a pogotovo za bebu koja je prošla kroz nju. Biće pokrenut postupak protiv roditelja. Oni oboje imaju vize, a ugrozili su život bebe - izjavili su u policiji.

Roditelji su uhapšeni i optuženi za izlaganje radijaciji i ugrožavanje života djeteta.

- Rizikovali su bebin život. Na ispitivanju su rekli da su sakrili dijete, jer nisu imali pasoš ni vizu, a željeli su da bude sa njima u Emiratima - izjavila je portparol policije Šardžaha.

Cijene

Prema tvrdnjama upućenih, jedan soko, koji se izveze na Bliski istok, košta oko 50.000 evra, a jaje pelikana na crnom tržištu plaća se oko 5.000 evra.

Rijetke vrste kornjača koštaju od 100 evra naviše.

“Evrosong”

Prije dvije godine carinici su na aerodromu u Dortmundu zaplijenili 759 navijačkih artikala za “Evrosong” od jednog putnika iz Srbije. U prtljagu jednog 31-godišnjeg Srbina carinici su pronašli 759 majica i šalova sa logom “Evrosonga 2011”. On je u prtljagu imao i zastave različitih zemalja učesnica “Pjesme Evrovizije”, kao i naljepnice za fanove ovog takmičenja. Za uvoz ove robe, prema Zakonu o spoljnoj trgovini, potrebno je imati dokaz o porijeklu, što putnik nije imao kod sebe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana